Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες αλλά θα επανέλθει στο 2%

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: Intime
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: Intime

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να αυξηθεί λίγο τους επόμενους μήνες, αλλά με τη διατήρηση των σημερινών επιτοκίων για αρκετό διάστημα θα επανέλθει στον στόχο του 2%, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι Financial Times.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Οκτώβριο, μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, με τους επενδυτές να αναμένουν τώρα ότι η επόμενη αλλαγή πολιτικής θα αγορά στη μείωσή τους, ενδεχομένως από τον επόμενο Απρίλιο. Η Λαγκάρντ, πάντως, διαμήνυσε σήμερα ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν «τα δύο επόμενα τρίμηνα». 

Ο πληθωρισμός και το αποτέλεσμα βάσης

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι τιμές μπορεί και να επιταχυνθούν βραχυπρόθεσμα καθώς δεν θα γίνονται πλέον συγκρίσεις με τα περσινά πολύ υψηλά επίπεδα των τιμών ενέργειας.

«Θα υπάρχουν πιθανόν υψηλότερες τιμές του πληθωρισμού και πρέπει να το περιμένουμε… Ακόμη και αν οι τιμές ενέργειας παρέμεναν σταθερές τώρα, θα χάσουμε το αποτέλεσμα βάσης τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο», είπε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% τον περασμένο μήνα και βλέπει την επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο του 2% στα τέλη του 2025, με τις τιμές να αυξάνονται περί το 3% στο μεγαλύτερο διάστημα του 2024.

Δεν βλέπει νέα αύξηση επιτοκίων 

Αφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι πιθανόν δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση επιτοκίων, ακόμη και αν αυξηθεί ο πληθωρισμός. «Είμαστε σε ένα επίπεδο που πιστεύουμε ότι, αν διατηρηθεί για επαρκώς μεγάλο διάστημα θα πιάσουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δύο επόμενα τρίμηνα θα δούμε κάποια μεταβολή. Το 'επαρκώς μεγάλο διάστημα' πρέπει να είναι επαρκώς μεγάλο". 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν και η ΕΚΤ δεν αισθάνεται άνετα με την έλλειψη συμφωνίας για το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ