Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιτόκια: Με το δάχτυλο στην σκανδάλη για νέα αύξηση FED και ΕΚΤ, ελπίζοντας όμως ότι δεν θα... πυροβολήσουν

Lagarde, 15-6-2023
Πηγή: AP Photo

Μπορεί τα σημάδια για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ να είναι ενθαρρυντικά και οι αναλυτές να εκτιμούν ότι η ημέρα που θα κερδηθεί η μάχη δεν είναι μακριά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός στις νομισματικές αρχές. Οι κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν σημάνει για την ώρα «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν θα διστάσουν να πυροδοτήσουν και πάλι το μοναδικό ίσως όπλο που διαθέτουν προκειμένου να αναχαιτίσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της ΕΚΤ και της FED αντίστοιχα, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να κάνουν είναι να προχωρήσουν σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων, αφού γνωρίζουν άριστα ότι κάτι τέτοιο αφενός θα φέρει πιο κοντά υφεσιακά φαινόμενα, ενώ θα κλείσει τους διαδρόμους των επιχειρήσεων προς τον τραπεζικό δανεισμό, δημιουργώντας ένα νέο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την διάχυση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν.

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Τζ. Πάουελ: Κινούμαστε προσεκτικά, αλλά δεν θα διστάσουμε....

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η Fed θα συνεχίσει να κινείται προσεκτικά, αλλά δεν θα διστάσει να κάνει περαιτέρω πιο αυστηρή τη νομισματική της πολιτική, εάν κριθεί απαραίτητο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της FED στην εναρκτήρια ομιλία του σε μια συζήτηση σε πάνελ σε συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον «εάν καταστεί σκόπιμο να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτική, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

«Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προσεκτικά, επιτρέποντάς στον εαυτό μας να αντιμετωπίσουμε τόσο τον κίνδυνο παραπλάνησης από μερικούς καλούς μήνες δεδομένων όσο και από τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλά στο δείπνο στην ΤτΕ

Κρ. Λαγκάρντ: Νέα αύξηση εάν χρειαστεί

Από την δική της πλευρά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης στα επιτόκια, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Πάντως, επεσήμανε ότι η διατήρηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 4% θα πρέπει να είναι αρκετή για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», η Γαλλίδα οικονομολόγος υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα αισιοδοξεί ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα αποδειχθεί αποτελεσματική, περιορίζοντας το φαινόμενο της ακρίβειας.

«Εάν κρατήσουμε το τρέχον επίπεδο επιτοκίων για αρκετό χρονικό διάστημα, θα έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» έσπευσε να προσθέσει. «Εάν έρθει κάποιο σημαντικό σοκ, ανάλογα με τη φύση του σοκ, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε» συνέχισε, πάντως.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα, στην τελευταία συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, διατήρησε τα επιτόκια στο 4% (επιτόκιο καταθέσεων) και 4,5% (βασικό επιτόκιο), βάζοντας «φρένο» στο σερί των 10 συνεχόμενων παρεμβάσεων.

Η ομιλία της επικεφαλής της ΕΚΤ επήλθε στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων της Eurostat, τα οποία έδειξαν ότι ο κύριος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ωστόσο, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανάφλεξη στις ενεργειακές τιμές.

«Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις τιμές στον κλάδο της ενέργειας» σχολίασε σχετικά η Κριστίν Λαγκάρντ. Ερωτηθείσα για την ποσοτική σύσφιγξη, δηλαδή τη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν πωλήσεις ομολόγων, αλλά «κάποια στιγμή θα πρέπει» να υπάρξει μια συζήτηση για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP.

Τέλος, σχετικά με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, για το οποίο οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η Λαγκάρντ δήλωσε ελαφρώς ανακουφισμένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, επιμένοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της Ευρωζώνης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ