Νέα
 • ΓΔ: 1421.71 -0.32%
 • Τζίρος: 151,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τα νέα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά - Τι θα πάρουν συνταξιούχοι και οικογένειες

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Σήμερα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο (ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης) η καταβολή του έκτακτου επιδόματος Χριστουγέννων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το έκτακτο εφάπαξ επίδομα «κλείδωσε» μετά την διαπίστωση της σημαντικής υπέρβασης κρατικών εσόδων στο 10μηνο (εκτέλεση κρατικού προυπολογισμού), η οποία άνοιξε δημοσιονομικό χώρο, πάνω και πέρα από το πλεόνασμα 1,1%, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας «κουμπάρας» 300 εκατ. ευρώ για στήριξη των ευάλωτων έναντι του εντεινόμενου κύματος της ακρίβειας.

Η νέα «επιταγή ακρίβειας» - που πάντως αυτή τη φορά θα έχει διαφορετική ονομασία - θα πληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους, με διαφορές στην αρχιτεκτονική συγκριτικά με ότι δόθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα. 

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Κατά αρχήν δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν και φέτος ένα οριζόντιο εφάπαξ ποσό, ως έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» με εισοδηματικά κριτήρια. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να πέσει ελαφρώς χαμηλότερα ο πήχης των εισοδηματικών κριτηρίων φέτος ώστε να καταστούν δικαιούχοι όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα, κοντά στα 8.500 ευρώ το χρόνο (από 9.600 πέρυσι). Επίσης το ποσό θα είναι χαμηλότερο - αφού είναι χαμηλότερος και ο πληθωρισμός - και θα φτάνει έως τα 200 ευρώ (ενδεχομένως κυμανθεί χαμηλότερα). 

Όπως έχει γράψει η «Η», οι δικαιούχοι αναμένεται να είναι όσοι δεν λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ (επειδή θα χάσουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς) δεν θα μπορούν να λάβουν και επιταγή ακρίβειας, καθώς αν έπαιρναν συνδυαστικά και τις δυο ενισχύσεις στο τέλος θα έφταναν να λάβουν περισσότερα από άλλους συνταξιούχους που θα πάρουν μόνο την αύξηση 3%.

Έτσι εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια εξετάζεται να οριστεί και ως προϋπόθεση για την φετινή επιταγή ακρίβειας να ληφθεί μόνο από τους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον στο μέγιστο ποσό της, δηλαδή 200 ευρώ. 

Δεδομένου ότι τα 200 ευρώ του επιδόματος θα δοθούν σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ και το εισοδηματικό όριο που εξετάζεται για το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων είναι επίσης τα 700 ευρώ, οι δυο πληθυσμοί δικαιούχων θα έχουν σίγουρα κοινά άτομα και αλληλεπικαλύψεις.

Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς όμως υπάρχει πρόσθετο κριτήριο: ποσό προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ.

Συνεπώς οι κερδισμένοι της επιταγής ακρίβειας αναμένεται να είναι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 700 (ή 800 ευρώ) το μήνα (από συντάξεις ή άλλες πηγές):

 • χωρίς προσωπική διαφορά ή
 • με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ

Δηλαδή είναι συνταξιούχοι που θα λάβουν την αύξηση 3% και επειδή είναι χαμηλοσυνταξιούχοι - σε συντάξεις 700 ευρώ η αύξηση θα είναι μόλις 21 ευρώ το μήνα - θα πάρουν και την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα. 

Οι επιδοματούχοι του ΟΠΕΚΑ

Δικαιούχοι θα είναι επίσης μια σειρά ευάλωτων νοικοκυριών που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ

 • Οικογένειες με παιδιά που εισπράττουν το Επίδομα Παιδιού - Πέρυσι πήραν ενάμιση επίδομα bonus. 
 • ΑμεΑ: Δικαιούχοι οι επιδοματούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ - Θα λάβουν ένα οριζόντιο εφάπαξ επίδομα πριν τα Χριστούγεννα, πιθανότατα ίδιο με τους χαμηλοσυνταξιούχους (έως 200 ευρώ). 
 • Ανασφάλιστοι υπερήλικες - Θα λάβουν ένα οριζόντιο εφάπαξ επίδομα πριν τα Χριστούγεννα, πιθανότατα ίδιο με τους χαμηλοσυνταξιούχους (έως 200 ευρώ) 
 • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος - πέρσι πήραν διπλό επίδομα πριν τα Χριστούγεννα. 

Επίδομα προσωπικής διαφοράς 

Το επίδομα 100 - 200 ευρώ θα λάβουν την περίοδο των εορτών και πριν τα Χριστούγεννα 750.000 συνταξιούχοι που δεν δικαιούνται την αύξηση του 3% - 3.2% καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά.

Ειδικότερα, το επίδομα θα δοθεί σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

 • Για συντάξεις έως 700 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ,
 • για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ το επίδομα θα είναι 150 ευρώ και
 • για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 100 ευρώ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα 200 ευρώ. Συνταξιούχος με σύνταξη 1.500 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα ύψους 100 ευρώ.

Αυξήσεις στις συντάξεις

Παράλληλα παραμένει η εκτίμηση για αυξήσεις στις συντάξεις 3% - 3,1% από 1/1/2024 (με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου). Ωστόσο η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,4% σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Ε.Ε. δίνουν το περιθώριο για οριακά μεγαλύτερες αυξήσεις που δεν αποκλείεται  να φτάσουν στο 3,2% και σε κάθε περίπτωση δεν θα υποχωρήσουν κάτω από το 3%. Οι αυξήσεις θα σφραγιστούν την επόμενη εβδομάδα με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Πάντως, οι διαφορές είναι οριακές. Για παράδειγμα στη μέση σύνταξη των 700 ευρώ, με την αύξηση 3%, ο συνταξιούχος θα δει τη σύνταξή του να αυξάνεται κατά 21 ευρώ ενώ με το 3,2% η αύξηση θα ανέρχεται σε 22,4 ευρώ. 

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Από την 1η Δεκεμβρίου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που θα καταβληθεί τα Χριστούγεννα αυξάνεται κατά 8% ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Σήμερα το ΕΕΕ ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει έως τα 400 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Με την αύξηση το ποσό θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ