Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι αύξηση του ΦΠΑ για τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά - Τι θα γίνει με τον καφέ

καφές
Πηγή: Pexels

Σενάριο για αύξηση του ΦΠΑ και επιστροφή του στο 24% στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά, το νερό, η μπύρα, το τσάι και το ρόφημα της σοκολάτας, με εξαίρεση όμως τον καφέ βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου. Στον σερβιριζόμενο καφέ ο ΦΠΑ αναμένεται να παραμείνει στο 13%. 

Υπενθυμίζεται πως στις 31 Δεκεμβρίου λήγει, τυπικά, μετά από απανωτές ανανεώσεις, η χρονική περίοδος κατά την οποία ισχύει μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό. Μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα έρθει επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλη μια φορά, σε ποιους κλάδους και μέχρι πότε, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Τρίτη με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προυπολογισμού στη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τα περισσότερα προϊόντα και τις υπηρεσίες ο ΦΠΑ θα παραμείνει χαμηλός, ωστόσο εξετάζεται να αποσυρθεί η «προσωρινή» μείωση σε στοχευμένα προϊόντα και ειδικότερα στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά με εξαίρεση τον καφέ, για τα οποία ο ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου στο 24% από 13% σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Φώσκολου στο OPEN.

Που θα παραμείνει στο 24% ο ΦΠΑ

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του OPEN, η κατεύθυνση στο ΥΠΟΙΚ είναι να παραταθεί για άλλη μια φορά η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό, την εστίαση, τον αθλητισμό, το ταξί, τον καφέ, το αλκοόλ και τις μεταφορές. 

Ειδικότερα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα κρίνουν τη παράταση ή μη του μειωμένου ΦΠΑ για το νέο έτος, λόγω του υψηλού κόστους του μέτρου που ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ..      

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2020 και ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Εστίαση: Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (συντελεστής 13%).
  • Τουριστικό πακέτο:  Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή.
  • Μεταφορές: Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων (συντελεστής 13%).
  • Πολιτισμός: Τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα (συντελεστής 6%).
  • Αθλητισμός: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού (συντελεστής13%).
  • Υγεία: Σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης. Επίσης στους απινιδωτές και ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ