Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια: Η φόρμουλα του ΥΠΑΝ για να αλλάξει το σύστημα των προσφορών - Πως λειτουργούν τα πιστωτικά σημειώματα

Επιμένει το υπουργείο Ανάπτυξης και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας στην ανάγκη για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα οι προσφορές, θεωρώντας ότι σε κάποιο βαθμό έχουν ως στόχο να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και παράλληλα δεν προσφέρουν στην προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές.

Η βασική φιλοσοφία του υπουργείου είναι ένα μέρος του πιστωτικού σημειώματος, περίπου το 30% με 40% να λειτουργεί ως προσφορά και το υπόλοιπο 60% έως 70% να περνάει ως μόνιμη μείωση τιμής.

Βέβαια, όπως είναι φυσικό, οι πρωτοβουλίες του ΥΠΑΝ συναντούν τις αντιδράσεις λιανικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, αφού αν τελικά αυτό συμβεί θα τους αφαιρέσει ένα σημαντικό όπλο στην καθημερινή τους «μάχη» για την απόκτηση μεριδίων αγοράς από τον ανταγωνισμό.

Ωστόσο επιχειρηματίες του κλάδου συμφωνούν στην γενικότερη σκέψη για εξορθολογισμό των προσφορών, αφού όπως σημειώνουν σε κάποιο βαθμό δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά και παράλληλα επιφέρουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πιστωτικά σημειώματα

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να συγκεράσει την ανάγκη για παρέμβαση στην αγορά με στόχο την μόνιμη μείωση των τιμών και παράλληλα να διατηρηθεί η ισορροπία στις σχέσεις λιανικού εμπορίου και προμηθευτών.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις που ως στόχο έχουν να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούν τα πιστωτικά σημειώματα που δίνουν οι προμηθευτές στους λιανέμπορους και τα οποία συνδέονται με τις προωθητικές ενέργειες, το ύψος του τζίρου και βέβαια τις προσφορές που γίνονται.

Εδώ μπαίνει ένα εξαιρετικά κομβικό ερώτημα: Αν είναι εύκολο να αλλάξει κάτι που υπάρχει στην αγορά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

  • Μία επιχείρηση λιανικού εμπορίου λαμβάνει ένα πιστωτικό σημείωμα της τάξεως του 20%, εάν γίνουν αυτά που συμφωνηθούν και παράλληλα ο τζίρος από την συγκεκριμένη – προς προώθηση – κατηγορία προϊόντων υπερβεί ένα ύψος.

Παράλληλα τα πιστωτικά σημειώματα δεν είναι ίδια για όλους, δηλαδή μία μικρή αλυσίδα θα πάρει μικρότερο πιστωτικό σημείωμα – στο σύνολο τουλάχιστον – από μία μεγάλη.

Επίσης το σύστημα με τα πιστωτικά δεν λειτουργεί μόνο στα τρόφιμα, αλλά στο σύνολο της αγοράς.

Αχαρτογράφητα νερά

Κατά συνέπεια κανείς δεν γνωρίζει πόσο εύκολο είναι να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα μέχρι σήμερα και κυρίως πόσο σύννομο είναι αυτό να γίνει με νομοθετική παρέμβαση σε μία ελεύθερη αγορά.

Η βασική φιλοσοφία του υπουργείου είναι ένας μέρος του πιστωτικού σημειώματος, περίπου το 30% με 40% να λειτουργεί ως προσφορά και το υπόλοιπο 60% έως 70% να περνάει ως μόνιμη μείωση τιμής.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μπορούν να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η όλη φιλοσοφία.

Κ. Σκρέκας: Τάξη στο χάος των παραπλανητικών προσφορών

Σε κάθε περίπτωση όπως δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης θέλει να βάλλει τάξη στο χάος των παραπλανητικών προσφορών στα σούπερ μάρκετ και όχι να καταργήσει τις προσφορές.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εξήγησε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται αφορά τις παραπλανητικές προσφορές «που εμφανίζονται ως δελεαστικές ενώ με μια απλή μαθηματική πράξη διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για τρικ».

«Η άποψή μας είναι καθαρή. Ναι στις προσφορές, όχι στην παραπλάνηση των καταναλωτών. Ο στόχος μας είναι να βάλουμε φρένο σε όλες τις παραπλανητικές τακτικές στα ράφια προς όφελος των νοικοκυριών αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά», όπως είπε.

«Για παράδειγμα, δεν είναι τίμιο και καθαρό η μονή συσκευασία ενός προϊόντος να κοστίζει, φερ’ ειπείν 5 ευρώ και ακριβώς δίπλα η συσκευασία των δύο να φέρει ένδειξη “1+1 δώρο” και  να κοστίζει οκτώ ευρώ. Αυτό είναι από τα πολλά παραδείγματα», συνέχισε αναφέροντας ότι ο σχεδιασμός του υπουργείο επιδιώκει καθαρές και ουσιαστικές προσφορές, όχι ψεύτικες.

«Ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την εισαγόμενη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ώστε να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Αναφερόμενος στα πρόστιμα που επιβάλλουν οι υπηρεσίες του υπουργείου, τόνισε ότι «έχουν σκοπό να υποχρεώσουν τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τις επιταγές του νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή μας κατά της αθέμιτης κερδοφορίας και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

«Μόνο σε πέντε πολυεθνικές, το τελευταίο διάστημα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 3,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν γίνει περίπου 20.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που προσεγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν εξοφληθεί ή βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ περίπου 5,9  εκατ.», υπενθύμισε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ