Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Κοντά στο μέσο όρο η φορολογία εταιρικών κερδών στην Ελλάδα - Χαμηλή των μερισμάτων

Ο συντελεστής φορολογίας εταιρικών κερδών στην Ελλάδα κινείται κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ ο συντελεστής φορολογίας μερισμάτων είναι από τους χαμηλότερους διεθνώς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Corporate Tax Statistics) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο μέσος φορολογικός συντελεστής σε 141 επικράτειες διαμορφώθηκε στο 21,1% το 2023 από 28,2% το 2000, αντανακλώντας τη διαχρονική τάση φορολογικού ανταγωνισμού που επικράτησε διεθνώς για την προσέλκυση επενδύσεων. Χαρακτηριστικό του ανταγωνισμού αυτού είναι ότι μόνο 27 επικράτειες έχουν συντελεστή υψηλότερο από 30%, με την Κολομβία και τη Μάλτα να έχουν τον υψηλότερο (35%), ενώ 12 επικράτειες λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι καθώς δεν επιβάλλουν  καμία φορολογία ή έχουν μηδενικό συντελεστή.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Φορολογικοί παράδεισοι... με υψηλή φορολογία – Πώς αυξάνονται τα κέρδη των πολυεθνικών

Στα ίδια επίπεδα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής

Στην Ελλάδα, ο συντελεστής φορολογίας μειώθηκε στις αρχές της τρέχουσας 10ετίας στο 22%. Στα ίδια επίπεδα ανερχόταν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο πραγματικός μέσος φορολογικός συντελεστής το 2022, τον οποίο υπολόγισε λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό των φορολογικών αποσβέσεων. 

Οσον αφορά τα μερίσματα που διανέμουν οι εταιρείες, η Ελλάδα τα φορολογεί στην πηγή με συντελεστή 5% που είναι από τους χαμηλότερους διεθνώς, με τον μέσο συντελεστή για τις χώρες με υψηλό εισόδημα να ανέρχεται στο 15,5% που είναι κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον μέσο συντελεστή στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μηδενικός είναι ο συντελεστής στα μερίσματα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

ΟΟΣΑ, μέσος πραγματικός συντελεστής

Διαβάστε επίσης: Φορολογικό νομοσχέδιο: Μειώνονται οι φόροι χρηματιστηριακών συναλλαγών και συγκέντρωσης κεφαλαίου

Αύξηση της συμβολής των εσόδων από πολυεθνικές

Τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων ως ποσοστό στο ΑΕΠ ήταν από τα χαμηλότερα παγκοσμίως στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2020 αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ, ενώ σε 116 επικράτειες του ΟΟΣΑ κυμαινόταν από 2% έως 5%.

Το 50% των εσόδων στην Ελλάδα προέρχονταν από τη φορολογία των κερδών πολυεθνικών επιχειρήσεων, ελληνικών και ξένων. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό της συμβολής των πολυεθνικών στα έσοδα αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες το 2020.

ΟΟΣΑ, έσοδα από πολυεθνικές
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ