Νέα
 • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
 • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τριπλό bonus πριν τα Χριστούγεννα - Ποτέ θα πληρωθεί - Χριστουγεννιάτικες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα λάβουν τα εορταστικά «δώρα» του προϋπολογισμού 2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα πληρωθούν σε... δόσεις τις αυξήσεις των συντάξεων, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (πρώην επιταγή ακρίβειας) και τους νέους αυξημένους μισθούς του 2024 στο Δημόσιο.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Καμπανάκι» για τις χαμηλές συντάξεις - Πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές από 1/1/2024 (Παραδείγματα)

Οι συνταξιούχοι πάνε ταμείο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η»: 

 • την Τετάρτη 20 και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου - ανάλογα με το πρ. ασφαλιστικό Ταμείο - θα καταβληθούν οι αυξημένες κατά 3% συντάξεις του Ιανουαρίου ενώ
 • την Πέμπτη στις 21 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 100 - 200 ευρώ σε 750.000 συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα λάβουν τις αυξήσεις εξαιτίας προσωπικής διαφοράς που ξεπερνά τα 10 ευρώ
 • Πριν την Πρωτοχρονιά (πριν τις 31/12/2023), ενδεχομένως ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αν όχι στις 22/12 θα πληρωθεί και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ που θα πάρουν την αύξηση 3% αλλά όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς. 

Η τελική αύξηση των συντάξεων κατά 3% από 1/1/2024 προκύπτει από την εκτίμηση για 3,9% πληθωρισμό και 2,4% ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Μάλιστα θα είναι μικρότερη η αύξηση κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, αφού θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός με την περσινή αύξηση, η οποία τελικά έπρεπε να είναι μικρότερη (7,75% δόθηκε ενώ θα έπρεπε να είναι 7,6%), λόγω αντίστοιχης μικρής διαφοράς του πληθωρισμού του 2022. Συνεπώς, η αύξηση βγαίνει φέτος 3,15% μείον το 0,15% από πέρυσι, προκύπτει 3% ακέραια αύξηση.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η πρόσθετη δαπάνη που θα επιφέρει στον ΕΦΚΑ αυτή η αύξηση (430 εκατ. ευρώ), δεν θα επηρεάσει τη θετική πορεία των Ασφαλιστικών Ταμείων, που εμφανίζουν πλεόνασμα λόγω της μείωσης της ανεργίας.

Πηγή: Pixabay

Ποιοι θα πάρουν ακέραια την αύξηση

Ειδικότερα, 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα πάρουν στο ακέραιο την αύξηση του 3% με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ. Η Εθνική Σύνταξη για το 2024 θα οριστεί στα 426,17 ευρώ, από 413,76 ευρώ καθώς θα λάβει αύξηση 12,41 ευρώ. Αντιστοίχως 3% θα αυξηθούν και οι ανταποδοτικές συντάξεις του κάθε συνταξιούχου.

Για παράδειγμα:

 • συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ, θα λάβει αύξηση 27 ευρώ μηνιαίως και 324 ετησίως ενώ η νέα του σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 927 ευρώ
 • συνταξιούχος με σύνταξη 1.200 ευρώ θα πάρει αύξηση 36 ευρώ μηνιαίως και 432 ετησίως ενώ η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.236 ευρώ.

Διαβάστε επίσηςΒόμβα ΓΛΚ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους στο Δημόσιο: Κινδυνεύουν με αναδρομική επιστροφή χιλιάδων ευρώ

Οι διπλά κερδισμένοι

Διπλά κερδισμένοι θα είναι 1,055 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν την αύξηση του 3% αλλά και την έκτακτη ενίσχυση των 150 ευρώ (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης) η οποία θα δοθεί σε συνταξιούχους:

 • με εισόδημα  από κύριες συντάξεις έως 700  ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο)
 • χωρίς προσωπική διαφορά ή
 • με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ

Έτσι:

 • συνταξιούχος των 700 ευρώ θα λάβει την αύξηση 3% από 1/1/2024 (21 ευρώ μηνιαίως) και την επιταγή ακρίβειας 150 ευρώ τα Χριστούγεννα - Δηλαδή το ετήσιο όφελός του θα είναι 402 ευρώ.
 • συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση  3%) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1%
 • συνταξιούχος με σύνταξη 500 ευρώ θα λάβει αύξηση 3% (15 ευρώ μηνιαίως) + την ενίσχυση των 150 ευρώ - Συνολικά 330 ευρώ ετησίως.

Οι χαμένοι

Ωστόσο μια κατηγορία συνταξιούχων που υπολογίζονται σε περίπου 50.000 θα λάβει αισθητά μικρότερη αύξηση από αυτή που περίμενε λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που προβλέπει παρακράτηση από 3% έως και 14% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Χιλιάδες συνταξιούχοι που βρίσκονται στο μεταίχμιο των εισοδηματικών κλιμακίων, θα περάσουν τον πήχη με την αύξηση 3% και θα βρεθούν στο επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο με αποτέλεσμα η κράτησή τους να αυξηθεί και εν τέλει το καθαρό ποσό της σύνταξής τους να μην αυξηθεί όσο θα περίμεναν ή να μείνει ακριβώς ίδιο με σήμερα.   

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Τέλος Δεκεμβρίου θα πληρωθούν και οι πρώτοι αυξημένοι μισθοί στο Δημόσιο, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι προπληρώνονται. Στην πληρωμή του Δεκεμβρίου (μισθοί Ιανουαρίου) οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν έως και 3πλή αύξηση:

 • αύξηση στο κλιμάκιο του βασικού μισθού: 70€ μεικτά οριζόντια για όλους
 • δεύτερη αύξηση για όσους έχουν παιδιά με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 20€ έως 50 ευρώ€
 • τρίτη αύξηση για όσους έχουν θέση ευθύνης με αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%

Επιπλέον, αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο.

Οι αυξήσεις εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο τόσο στο Ενιαίο όσο και στα Ειδικά Μισθολόγια. Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί (π.χ. αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα η οικογενειακή παροχή όσων έχουν 2 παιδιά και φτάνει στα 120 ευρώ τον μήνα).

Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα δουν έως 5 διαφορετικές αυξήσεις. Συγκεκριμένα:

 • Όλα τα στελέχη θα δουν την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ ασχέτως μισθολογικού κλιμακίου, προϋπηρεσίας και θέσης.
 • Όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα λάβουν και αυτοί αυξημένη οικογενειακή παροχή για κάθε τέκνο.
 • Όσα στελέχη κατέχουν θέση ευθύνης θα δουν και αυτοί να αυξάνεται κατά 30% το επίδομα ευθύνης.
 • 200 στελέχη θα δουν αύξηση κατά 30% των επιδομάτων παραμεθορίου.
 • στελέχη έγγαμα ή με παιδιά θα δουν αύξηση κατά 15 ευρώ των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο ένας π.χ. Αντισυνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με δύο παιδιά, θέση ευθύνης και ο οποίος υπηρετεί στην παραμεθόριο μπορεί να δει πενταπλή αύξηση στις αποδοχές του (οριζόντια αύξηση 70 ευρώ τον μήνα, αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα 2 παιδιά κατά 50 ευρώ τον μήνα, αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου). Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

Μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό)

Αναφορικά με τα μέλη ΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές), είναι τα πλέον ωφελημένα, καθώς θα δουν επιπλέον αυξήσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 07/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ ενώ θεσπίζεται και ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης της τάξεως των 100-200 ευρώ τον μήνα αναλόγως την εκπαιδευτική βαθμίδα. Έτσι, ένας λέκτορας με 2 παιδιά και με αποδοχές 1.889 ευρώ (μέχρι 31/12/2022) θα δει αύξηση του μισθού του στις 2.208 ευρώ λόγω:

 • Tης επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ
 • Της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης
 • Της οριζόντιας αύξησης 70 ευρώ
 • Την αύξησης της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ).

Η συνολική αύξηση των αποδοχών του από όλα τα παραπάνω ξεπερνά το 16,8% και σε αυτήν δεν συνυπολογίζεται και η ωφέλεια που θα έχει από την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ