Νέα
 • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
 • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα Δημοσίου: Το νέο σχέδιο αξιοποίησής τους που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Στην υλοποίηση ενός νέου ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησηs της δημόσιας περιουσίας και στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, που θα δημιουργήσουν νέα έσοδα για το Δημόσιο και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη, θα στρέψει την προσοχή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής  Χατζηδάκης, μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Πρόκειται για μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος θα επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα στην καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου με τη συνδρομή της γενικής γραμματείας που συστάθηκε για αυτόν τον λόγο, μετά από μία σειρά προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και δεν συνοδεύτηκαν από επιτυχία.

Το σχέδιο θα επικεντρωθεί στα ακίνητα που είναι πλήρως καταγεγραμμένα και ώριμα προς αξιοποίηση. Ταυτόχρονα ένα μέρος των ακινήτων σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς φρένο το ράλι στα ακίνητα: Νέες αυξήσεις 11,9% στα διαμερίσματα - Οι «χρυσές» περιοχές (Πίνακας)

Αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών 

Mεχρι στιγμής ο θησαυρός έχει αποδειχτεί …άνθρακας. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τα 70.000 ακίνητα προχώρησε σε πιλοτική μελέτη για 500 ακίνητά της, από την οποία προέκυψε ότι στο 47% των περιπτώσεων υπήρχαν  σοβαρά θέματα, αφού δεν μπορούσε να εντοπιστεί ούτε καν η ακριβής τοποθεσία των ακινήτων.

Για τα 350 ακίνητα δεν υπήρχαν καν τίτλοι  και η διοίκηση της ΕΤΑΔ  δεν μπορούσε να τους  εντοπίσει. Για τα υπόλοιπα 150 ακίνητα ξεκίνησε  η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων για την αξιοποίησή τους, χωρίς αποτέλεσμα.

Παράλληλα, σημαντικός είναι ο αριθμός των ακινήτων που έχουν καταπατηθεί και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, ενώ ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων υπόκειται σε εξαιρέσεις και περιορισμούς.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Οι τιμές στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Σύμπραξη τριών δημόσιων φορέων

Πολύτιμη βοήθεια στην αποτελεσματικότερη καταγραφή και επικαιροποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αλλά και στην επιτάχυνση και απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών,  θα δώσει η σύμπραξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Ελληνικού  Κτηματολογίου και της  ΕΤΑΔ .

Μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας, επιδιώκεται:

 • Η δυνατότητα της ΕΤΑΔ για ταυτοποίηση των κτηματολογικών στοιχείων με τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και του Ε.Ο.Τ. καθώς και με τα υπόβαθρα τοπογραφικών διαγραμμάτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ Α.Ε.,  τα υπόβαθρα Natura 2000, τους κυρωμένους Δασικούς Χάρτες και λοιπά στοιχεία.
 • Η εκ μέρους του Ελληνικού Κτηματολογίου προώθηση της δυνατότητας της ΕΤΑΔ για άμεση καταχώριση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
 • Η προσαρμογή της πλατφόρμας του Ελληνικού Κτηματολογίου στις διατάξεις περί ατελούς καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων των δικαιωμάτων της ΕΤΑΔ Α.Ε. σύμφωνα με το νόμο που διέπει την τελευταία.
 • Η παροχή αναλυτικότερης σε πραγματικό χρόνο γεωαναφερθείσας πληροφορίας για τα ακίνητα αρμοδιότητας  ΕΤΑΔ  Α.Ε.
 • Η απευθείας πληροφόρηση των δικηγόρων και μηχανικών της ΕΤΑΔ Α.Ε. στα Κτηματολογικά Φύλλα και Κτηματολογικά Διαγράμματα του Κτηματολογίου.
 • Ο εντοπισμός σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών ως προς το σκοπό διόρθωσής τους.
 • Ο εντοπισμός των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου για τα οποία δεν υφίσταται γεωαναφορά σε σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα.

Καταρτίζεται ειδικό μητρώο

Την ίδια στιγμή το Υπερταμείο «τρέχει» ένα πρότζεκτ για την κατάρτιση ειδικού μητρώου, όπου θα καταγραφούν όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του. Στόχος είναι στο Μητρώο να ενσωματωθούν τα εκατοντάδες ακίνητα που παραμένουν στον έλεγχο διάφορων υπουργείων και δημοσίων οργανισμών. 

Ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε διαγωνισμό ώστε να δημιουργηθεί ένας χάρτης και για τα 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, που δεν είναι καταπατημένα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ