Νέα
  • ΓΔ: 1414.28 -0.35%
  • Τζίρος: 56,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης

H Ελλάδα θα αποπληρώσει τον Δεκέμβριο πρόωρα δάνεια 5,3 δις. ευρώ που είχε πάρει από τις χώρες της Ευρωζώνης με το πρώτο μνημόνιο και ελπίζει να το επαναλάβει και το 2024, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δις. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αφορά σε δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Πέρυσι, η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνεια που είχε πάρει από το ΔΝΤ, συνολικά 28 δις. ευρώ από το 2010 έως το 2014, δύο χρόνια πριν γίνουν ληξιπρόθεσμα. Αποπλήρωσε επίσης πρόωρα άλλα δάνεια 2,7 δις. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και το 2024.

Πρόωρη εξόφληση 13 δισ. ευρώ δανείων GLF

«Πιθανόν να αποπληρώσουμε πρόωρα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», δήλωσε άλλη πηγή του ΥΠΟΙΚ. Η Ελλάδα ‘έλαβε συνολικά 53 δις. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF) στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, τα οποία λήγουν έως το 2041. Με την προγραμματισμένη αποπληρωμή τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα θα έχει εξοφλήσει περίπου 13 δις. ευρώ από τα δάνεια αυτά.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η Ελλάδα χρηματοδοτεί τις δανειακές ανάγκες της μόνο από τις αγορές και για το 2024 σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα αξίας 7 δις. ευρώ.

Επιπλέον, έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας πάνω από 35 δις. ευρώ λόγω των υψηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων, της ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ