Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Rebrain Greece: Στον αέρα το ψηφιακό προσκλητήριο «λαμπρών μυαλών» - Με λίγα κλικ το brain gain

Με στόχο την προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό, τόσο Ελλήνων όσο και εργαζομένων από άλλα κράτη, ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας του υπουργείου εργασίας «Rebrain Greece» στην οποία ήδη εταιρίες δηλώνουν το παρών, περιγράφοντας τις θέσεις εργασίας που θέλουν να καλυφθούν.

Διαβάστε επίσης: Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Οι νέοι συντελεστές φορολόγησης για εφάπαξ και σύνταξη

Η ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη και οι 200 αιτήσεις για 110 θέσεις

Μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι « Σήμερα έχουμε στον αέρα της πλατφόρμας 110 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από μεγάλες εταιρείες που ζητούν προσωπικό για αυτές τις θέσεις και ήδη 200 αιτήσεις για να καλυφθούν αυτές οι 110 θέσεις και έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων και της διαδικασίας υπογραφής συμβάσεων και προσλήψεων ανθρώπων πάνω σε αυτές τις θέσεις.

Και πρόκειται φυσικά να κάνουμε και τη μεγάλη αναβάθμιση τώρα στην πλατφόρμα με πολλές νέες δυνατότητες που θα επιτρέψουν σε πολύ περισσότερους συμπολίτες μας να ενημερωθούν κεντρικά από το Υπουργείο Εργασίας για το ποια ταλέντα χρειάζονται σήμερα ποιες επιχειρήσεις, με ποιους μισθούς, με τι συνθήκες εργασίες ώστε να πάρουν απόφαση κάποιοι είτε να επιστρέψουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, το λεγόμενο «brain gain».

Διαβάστε επίσης: Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Όλες οι κρατήσεις που προβλέπει η νέα διάταξη -Αναλυτικά παραδείγματα ανά δραστηριότητα

Στόχος η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – πρόσθεσε ο υπουργός- έχει προτείνει τη δημιουργία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μίας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει τα ταλέντα αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι το έλλειμμα στην αγορά εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής  Ένωσης διευρύνεται κατά 1.000.000 θέσεις εργασίας το χρόνο».

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι μπορεί να προγραμματιστούν  roadshow για την προσέλκυση ταλέντων  ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τη συμβολή και των ευρωπαικών πόρων την επόμενη 15ετία η Ελλάδα θα έχει δημιουργήσει ισχυρό εργατικό δυναμικό.  

Αγκάθι οι χαμηλοί μισθοί, το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Αντώνιου Τσιμπούκη  Διευθύνοντα  Συμβούλου Cisco σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Κύπρο και Μάλτα, ο οποίος είπε ότι στο γραφείο της εταιρίας στη Ρόδο ήδη δουλεύουν  70 Έλληνες του εξωτερικού ενώ δεκάδες ακόμα δουλεύουν με τηλεργασία από τα Ιωάννινα , τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Στις τοποθετήσεις τους οι έλληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό , Σουηδία, Βρετανία , επισήμαναν ότι εμπόδιο για την επιστροφή αποτελεί το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα καθώς και οι χαμηλότεροι μισθοί ενώ ζήτησαν απλοποίηση των διαδικασιών και διεθνή σχολεία για τα παιδιά τους.

Κίνητρο επιστροφής η αξιοκρατία

Η κ. Φραγκίσκη Μελίσσα , Γενική Διευθύντρια - Chief Human Resources Officer της Alpha Bank, τόνισε ότι με την αλλαγή στη φορολογία , οι καθαρές αποδοχές δεν απέχουν πολύ από αυτές του εξωτερικού ενώ ο κ.  Βασίλης Καφάτος - Partner, Growth Leader, Competence Center President, Deloitte  ανέφερε ότι κίνητρο για να πειστούν οι έλληνες να επιστρέψουν είναι η αξιοκρατία, το αντικείμενο εργασίας ,το εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας , η δια βίου μάθηση και η εταιρική ευθύνη.

Ο κ. Χρήστος Σχίζας ,επικεφαλής διεύθυνσης πελατών Λιανικής τραπεζικής στην Alpha bank ανέφερε  ότι επέστρεψε στην Ελλάδα το 2020 μετά από 10 χρόνια παραμονής στο Λουξεμβούρο ,θεωρώντας ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψει καθώς η Ελλάδα άλλαζε ,βρισκόταν σε φάση ανάπτυξη ενώ αναβαθμιζόταν με ταχείς ρυθμού και η τεχνολογία.

Η πιλοτική πλατφόρμα λειτουργεί ως τετραπλή έλικα στην οποία συμμετέχει ο  δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ινστιτούτα και  πανεπιστήμια. Οι εταιρίες περιγράφουν τις θέσεις που αναζητούν και οι οποίες χωρίζονται σε κατηγορίες καθώς και τις δεξιότητες . Αυτή τη στιγμή στην ελληνική πλατφόρμα εμφανίζονται 268 επαγγέλματα. Από την άλλη πλευρά οι υποψήφιοι ανεβάζουν τα βιογραφικά τους καθώς και αρχεία επαγγελματικών δημοσιεύσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ