Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Έρευνα του OPEN: Ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στη Γερμανία από ότι στην Ελλάδα

Ελληνικός χαλβάς 400 γραμμαρίων στην Ελλάδα πωλείται 6,54 ευρώ και στη Γερμανία 4,60 ευρώ. Δηλαδή ενώ παράγεται στην Ελλάδα πωλείται στην Ελλάδα 42% ακριβότερα από ότι στη Γερμανία. Αντίστοιχα, ελληνικό γιαούρτι 1 κιλό, στην Ελλάδα πωλείται προς 4,38 ευρώ και στη Γερμανία 3,99 ευρώ.  Δηλαδή στη Γερμανία πωλείται 10% φτηνότερα. 

Σύμφωνα με έρευνα του OPEN και του δημοσιογράφου Γ. Κρατημένου, υπάρχουν ελληνικά προϊόντα που πωλούνται φθηνότερα στην Γερμανία από ότι στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι μεσολαβεί και το μεταφορικό κόστος.

«Κάποιες εταιρείες δίνουν αγώνα και στηρίζουν τις εξαγωγές, αλλά σίγουρα τόσο μεγάλες διαφορές δεν δικαιολογούνται», δηλώνει στο OPEN ο Σωτήρης Πούλος, ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στη Γερμανία. Κι αυτό ενώ ο μέσος μισθός στη Γερμανία είναι 1.800 με 2.000 ευρώ. 

«Η ευχέρεια των πολυεθνικών να πωλούν φτηνότερα στην Ελλάδα οφείλεται στην έλλειψη ουσιαστικού ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτό συμβαίνει ότι στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας μας ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων ελέγχει την προσφορά. κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη από την χαμηλή αποτελεσματικότητα των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων», δηλώνει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος.   

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ