Νέα
  • ΓΔ: 1413.52 +1.48%
  • Τζίρος: 33,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέρτσος: Το Υπερταμείο συνδέει τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο

Στους τρόπους προώθησης ενός νέου οικονομικού και επιχειρηματικού μοντέλου μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης του πρώτου 1ου Growthfund Summit ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Διευθύνων Σύμβουλος Growthfund, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης και ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του CNN Greece, Δημήτρη Πεφάνη.

Διαβάστε επίσης: Κ. Δερδεμέζης: 285 εκατ. ευρώ έχει συνεισφέρει το Υπερταμείο στο Δημόσιο την τελευταία εξαετία

«Υπάρχει χώρος για να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Διοίκησης του Υπερταμείου και των θυγατρικών του με στόχο μία δυναμική, βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος υπογραμμίζοντας πως σήμερα η χώρα και η οικονομία βρίσκεται σε μία πολύ θετική συγκυρία μετά από την πολυετή κρίση κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκε πάνω από το 25% του ΑΕΠ. «Με επιμονή και προσήλωση και μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος καταγράφουμε ισχυρές επιδόσεις. Μάθαμε ότι προκειμένου να είμαστε αυτάρκεις, πρέπει να είμαστε πιο παραγωγική οικονομία που θα δίνει έμφαση στις έμφαση εξαγωγές, στην καινοτομία, στον περιορισμό της παραοικονομίας στην αύξηση της απασχόλησης και την ψηφιοποίηση του κράτους» τόνισε ο κ. Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητη μία νέα κουλτούρα διακυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σύγχρονα προβλήματα του σήμερα και του αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε το Υπερταμείο ως έναν «ιμάντα» που συνδέει τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο και μεταφέρει τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Όπως σημείωσε, είναι κρίσιμο να αποδαιμονοποιήσουμε σχηματισμούς όπως το Υπερταμείο και να επικεντρωθούμε στη νέα κατεύθυνση που μπορούν να έχουν, όπως η ωρίμανση της κρατικής περιουσίας με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα του Phaistos Investment Fund καθώς και στις προσπάθειες ωρίμανσης της κρατικής δημόσιας περιουσίας της ΕΤΑΔ με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου κοινωνικής κατοικίες στη λογική που υπάρχει ήδη στο εξωτερικό και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μία δυναμική απάντηση απέναντι στην υπερθερμασμένη αγορά κατοικίας.

«Το Υπερταμείο όπως το γνωρίζαμε είχε μία αρνητική διάσταση. Δικός μας στόχος είναι αυτό να αλλάξει και ευχαριστώ την κυβέρνηση για την πολιτική βούληση και τη στήριξη της αλλαγής ώστε η εταιρεία να μετατραπεί σε έναν μηχανισμό που θα προφέρει ανάπτυξη και αξία και στην οικονομία και την κοινωνία» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Growthfund, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης. Όπως τόνισε, κεντρικό σημείο στους σχεδιασμούς είναι η σωστή εταιρική διακυβέρνηση των θυγατρικών του Υπερταμείου και η μέτρηση των αποτελεσμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να καταγράφεται η πρόοδος στους στόχους που έχουν τεθεί.

«Τα ΕΛΤΑ να γίνουν "η νέα ΔΕΗ"»

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη ΔΕΗ ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα ενώ υπογράμμισε πως αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται σήμερα στα ΕΛΤΑ προκειμένου να «γίνουν η νέα ΔΕΗ» αποφέροντας σημαντικά δημόσια έσοδα λειτουργώντας με έναν αξιοκρατικό και υπεύθυνο τρόπο. Υπογράμμισε, στο σημείο αυτό, τη σημασία των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα δώσουν ευελιξία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως το Υπερταμείο έχει προχωρήσει στην απανθρακοποίηση κατά 6% του χαρτοφυλακίου του, δίνοντας έμφαση σε βιώσιμες πολιτικές στις θυγατρικές του. Ως παράδειγμα ανέφερε το «πρασίνισμα» των λιμανιών του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μην προχωρά απλώς σε αποκρατικοποιήσεις αλλά να συμπεριλαμβάνει δεσμεύσεις για διατήρηση της βιωσιμότητας από τους επενδυτές.

Βέττας (ΙΟΒΕ): Οι τρεις προκλησεις για την ελληνική οικονομία

«Παρόμοιες συζητήσεις υπάρχουν σε πολλές χώρες στο εξωτερικό για τους τρόπους ανάπτυξης της οικονομίας τους. Όταν εκείνοι κάνουν ένα βήμα εμπρός, εμείς θα πρέπει να κάνουμε δύο» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής, ΙΟΒΕ. Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Βέττας τονίζοντας πως σήμερα έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να στοχαστούμε τα επόμενα δέκα χρόνια της ελληνικής οικονομίας.

«Πρέπει να εκτιμήσει κανείς ότι η ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια που είναι προφανής όμως αυτό δεν φτάνει. Αν η οικονομία δε πολλαπλασιάσει τη δυναμική της, δεν θα προλάβουμε» τόνισε και αναφέρθηκε σε τρεις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία σήμερα: το υψηλό δημόσιο χρέος, το δημογραφικό πρόβλημα καθώς και την ανάγκη το μέσο νοικοκυριό μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια να «νιώσει την ευημερία». Και αυτό διότι, όπως υπογράμμισε, μία άλλη συνθήκη μπορεί να υποσκάψει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσε, για να υπάρξει μία επιτυχημένη μεγέθυνση της οικονομίας είναι απαραίτητοι ξεκάθαροι και σταθεροί θεσμικοί κανόνες και λειτουργίες. Τέλος, σημείωσε πως θα πρέπει να διασαφηνιστούν οι ρόλοι. «Άλλο κυβέρνηση, άλλο κράτος και άλλο ευρύτερο δημόσιο» σημείωσε αναφέροντας πως είναι λίγες οι χώρες του εξωτερικού που τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία διοικούνται με ανάλογο κεντρικό τρόπο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ