Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Growthfund Summit: Η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της σε θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης

Βιβή Χαραλαμπόγιαννη
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπoγιάννη

Η εταιρική διακυβέρνηση προσθέτει αξία στις επιχειρήσεις και δημιουργεί προϋποθέσεις για επιπλέον επενδύσεις υπογράμμισαν η κΒιβή Χαραλαμπογιάννη, Υφυπουργός Εσωτερικών, ο κ. Γιάννης Φουστανάκης, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο κ. Ιωάννης Αψούρης, Γεν. Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών, του ομίλου HELLENiQ ENERGY  και μέλος στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης και η κυρία Ναταλία Θεοδούλου, Public Reforms Advisor του Growthfund στη συζήτηση με τίτλο «Θεσμικές και επιχειρησιακές μεταρρυθμίσεις: Ο ρόλος της εταιρικής διακυβέρνησης».  

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Growthfund Summit και τη συντόνισε ο διευθυντής του imerisia.gr, κ. Γιάννης Φώσκολος. 

Πάνελ

Β. Χαραλαμπόγιαννη: Το δημόσιο γίνεται καλύτερο

«Σκοπός μας δεν είναι το Δημόσιο απλά να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα αλλα να καινοτομεί, να πρωτοπορεί και να δίνει το παράδειγμα και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε η κυρία Χαραλαμπογιάννη, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της λειτουργίας του Δημοσίου, όπως ο νέος τρόπος επιλογής των επικεφαλής των δημόσιων φορέων και η υιοθέτηση αρχών χρηστής διακυβέρνησης, όπως η αποτελεσματικότητα και η λογοδοσία των στελεχών και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου. 

Η υφυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να καινοτομεί. Το ελληνικό δημόσιο γίνεται καλύτερο, είπε, κλείνοντας

Γ. Φουστανάκης: Η Ελλάδα βελτιώθηκε 16 θέσεις στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς

«Ενας από τους τρόπους που μπορούμε να προσελκύσουμε Ξένες Αμεσες Επενδύσεις είναι η βελτίωση της διαφάνειας στη χώρα», σημείωσε ο κ. Φουστανάκης, υπογραμμίζοντας ότι από το 2019 η κατάταξη της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς βελτιώθηκε κατά 16 θέσεις και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στο 30% των χωρών με την καλύτερη βαθμολογία από 180 χώρες.

Γιάννης Φουστανάκης

«Σίγουρα μένουν πολλά βήματα να γίνουν, αλλά είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία, ώστε θεσμικοί επενδυτές και οι σύμβουλοί τους που κοιτούν τον παράγοντα διαφάνεια να διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός», πρόσθεσε.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση, σημείωσε, είναι ο νόμος για τον εσωτερικό έλεγχο στο δημόσιο, την υλοποίηση του οποίου παρακολουθεί η ΕΑΔ.

Ι. Αψούρης: Δύο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες θα επηρεάσουν την Ελλάδα

«Δεν υπάρχει τίποτα φθηνότερο που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση για να προσδώσει αξία για την ίδια την εταιρεία και για τα ενδιαφερόμενα μέλη», τόνισε ο κ. Αψούρης. «Η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι μια μηχανιστική διαδικασία συμμόρφωσης, είναι μια άσκηση αυτογνωσίας για την επιχείρηση. Προσπάθεια να αποδοθεί αξία για την εταιρεία», πρόσθεσε.

Γιάννης Αψούρης

Ανέφερε δύο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα επηρεάσουν την Ελλάδα, όπως η οδηγία 2464/2022 για την υποβολή έκθεσης βιωσιμότητας από 50.000 εισηγμένες επιχειρήσεις, η οποία θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση. Η εφαρμογή του νόμου θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί το 2025 για το 2024.

Η δεύτερη οδηγία αφορά στην ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. Με τη νέα οδηγία, είπε, η οποία θα ισχύσει από το τέλος του 2024, προβλέπεται ότι πρέπει το 33% των θέσεων να καλύπτεται από γυναίκες.

Ν. Θεοδούλου: Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΑΔ

Τη σημασία της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης υπογράμμισε η κυρία Θεοδούλου. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες, όπως η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά και η ενεργή συμμετοχή του Υπερταμείου στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Ναταλία Θεοδούλου

«Οι επόμενες κινήσεις έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπερταμείου, στο οποίο οι αρχές εταιρικής διακυβέρνησης για εμάς και τις θυγατρικές μας είναι από τους κύριους πυλώνες», πρόσθεσε. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ