Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταγή ακρίβειας: Πότε πιστώνεται στους χαμηλοσυνταξιούχους – Πόσοι θα πάρουν επιπλέον αύξηση και γιατί

«Φωτιά» έχουν πάρει οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που τροφοδοτούν με αρχεία το πληροφοριακό σύστημα καθώς μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ,πρέπει να καταβληθούν: οι αυξήσεις 3% στους συνταξιούχους, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η επιταγή ακρίβειας ( επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης)  και οι αυξήσεις ( πέμπτη και τελευταία δόση) που απορρέουν από το νόμο Βρούτση για όσους έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Διαβάστε επίσης: Eπίδομα παιδιού: Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση στις 22 Δεκεμβρίου - Παραδείγματα

Η πρεμιέρα της επιταγής ακρίβειας

H εκκίνηση θα γίνει από την επιταγή ακρίβειας 150 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες στις 18 Δεκεμβρίου σε 1 εκ. 55 χιλιάδες  χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν  κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημα τους  από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου  τα  700  ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) ενώ δεν πρέπει να έχουν  προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι  μικρότερη των 10 ευρώ.

Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους του e-Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.

Διαβάστε επίσηςΛίφτινγκ στο μίνι Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει για συνταξιούχους που εργάζονται και φόρους των ΤΕΑ

Διαβάστε επίσης: Λίφτινγκ στο μίνι Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει για συνταξιούχους που εργάζονται και φόρους των ΤΕΑ

Οι διορθώσεις των λαθών 

Επιπλέον ταυτόχρονα με την πίστωση των αυξημένων συντάξεων για το 2024  θα διορθωθεί και  μέρος των λαθών που έγιναν κατά την προηγούμενη καταβολή των αυξήσεων 7.75%. Υπενθυμίζουμε ότι τέλος Ιανουαρίου 2023 είχε πιστωθεί η αναδρομική αύξηση δύο μηνών στις συντάξεις.

Όμως εκ παραδρομής περίπου 15.000 συνταξιούχοι δεν πήραν καθόλου αναδρομικά ενώ άλλοι 500.000 έλαβαν διπλό αναδρομικό ποσό. Κατά τις πληρωμές στο τέλος Δεκεμβρίου θα δει μεγαλύτερες αυξήσεις η ομάδα των 15.000 συνταξιούχων ενώ τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου  θα γίνει ο συμψηφισμός για τη δεύτερη κατηγορία με χρεωστικό υπόλοιπο.

Οι αυξημένες κατά 3% συντάξεις θα καταβληθούν στις 20 και 22 Δεκεμβρίου ενώ το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ θα δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς

Δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι περίπου 742.772 συνταξιούχοι οι οποίοι δε θα δουν ζεστό χρήμα στην τσέπη αλλά αυξήσεις μόνο στα χαρτιά καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα συμψηφίζεται με τις αυξήσεις έως ότου μηδενιστεί. Το επίδομα είναι ανάλογο της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος κύριων συντάξεων.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ  175.161 συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα ως 700 ευρώ θα λάβουν 200 ευρώ:

  1. 258.993 συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα, από τα 700,01 ως 1.100 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ.
  2. συνταξιούχοι συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 1.100,01 ως 1.600 ευρώ θα λάβουν  100 ευρώ του επιδόματος. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν παίρνουν επίδομα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ