Νέα
  • ΓΔ: 1415.36 -0.27%
  • Τζίρος: 62,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Η Ελλάδα είχε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Η Ελλάδα είχε τον τρίτο υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο του 2023 και τον πέμπτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε 0,1% σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση με το β’ τρίμηνο) και έμεινε στάσιμο σε ετήσια βάση.

Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,1% ήταν μικρότερη μόνο από τη Μάλτα (7,1%) και την Κύπρο (2,2%) μεταξύ των 20 χωρών της Ευρωζώνης. Μεταξύ των «27» της ΕΕ, υψηλότερη ανάπτυξη από την Ελλάδα είχαν και η Κροατία (3%) και η Ρουμανία (2,9%).

Eurostat, γ' τρίμηνο 2023

Στον αντίποδα, πολλές ήταν οι χώρες όπου συρρικνώθηκαν οι οικονομίες τους, με το ΑΕΠ να μειώνεται περισσότερο στην Ιρλανδία (-5,6%), την Εσθονία (-4%), το Λουξεμβούργο (-1,8%) και τη Φινλανδία (-1,2%).

Σε τριμηνιαία βάση, ωστόσο, το ελληνικό ΑΕΠ έμεινε στάσιμο. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν η Μάλτα (2,4%), η Πολωνία (1,5%) και η Κύπρος (1,1%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση η Ιρλανδία (-1,9%), η Εσθονία (-1,3%) και η Φινλανδία (-0,9%).

Eurostat, ΑΕΠ, γ' τρίμηνο 2023

Αντίθετα με την Ευρωζώνη, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε το ίδιο διάστημα 1,3% σε τριμηνιαία και 3% σε ετήσια βάση.

Αύξηση 0,7% των απασχολούμενων 

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,1% στο γ’ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,7% σε ετήσια βάση, λιγότερο από ό, τι στην Ευρωζώνη (0,2% και 1,3%, αντίστοιχα).

Με βάση τις ώρες εργασίας, η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε (-4,1%) στο γ’ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση και αυξήθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση , επίσης λιγότερο από την Ευρωζώνη (-0,1% και 0,8%, αντίστοιχα).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ