Νέα
 • ΓΔ: 1434.21 +0.80%
 • Τζίρος: 100,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch: Οι 3+1 λόγοι που αναβαθμίστηκε η Ελλάδα - Οι χρησμοί για χρέος και ανάπτυξη

Fitch Ratings
Fitch Ratings / Πηγή: Associated Press

Μέσω ειδικής παρουσίασης της Fitch Ratings, οι επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Federico Barriga Salazar, Head of West Europe Sovereign Ratings και ο Jan Friederich, Head of EMEA Sovereign Ratings εξήγησαν τους λόγους που αναβάθμισαν την Ελλάδα σε επενδυτική με αξιολόγηση ΒΒΒ- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Οι λόγοι

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (1/12) της Ελλάδας από τον οίκο Fitch στηρίχθηκε σε τέσσερις παράγοντες:

 1. Την ισχυρή βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης τα τελευταία χρόνια,
 2. Την πιο ανθεκτική οικονομία,
 3. Τους περιορισμένους κινδύνους πολιτικής και
 4. Την περαιτέρω ενίσχυσή της τον τραπεζικό τομέα.

Αυτό ανέφερε ο οίκος στο διευκρινιστικό webinar που πραγματοποίησε για να εξηγήσει τους λόγους της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ-, με σταθερή προοπτική.

Οι κατά έξι βαθμίδες βελτίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αντανακλά την εκτίμησή του για μειωμένους κινδύνους κεφαλαιακών ελέγχων και βελτίωση του θεσμικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου της χώρας.

Τι αναμένει η Fitch για χρέος

Η Fitch αναμένει ότι το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται απότομα, πέφτοντας στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022, ενώ παράλληλα αξιολόφησα χαμηλά τους κινδύνους πολιτικής ως σχετικά χαμηλούς, με σταθερό πολιτικό υπόβαθρο και καλά εδραιωμένη δημοσιονομική σύνεση.

Παράλληλα σημειώνει με θετικό πρόσημο για τους κινδύνους των δημόσιων οικονομικών, ότι τα εξής μειώνουν τους κινδύνους των δημόσιων οικονομικών:

 • το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους,
 • οι πολύ μεγάλες προθεσμίες λήξης (18 έτη) και
 • το σημαντικό ρευστό απόθεμα μετρητών

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη

Η Fitch προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,4% το 2023, και ισχυρή προσδοκία για διατήρηση ισχυρών επενδύσεων, ενώ υπάρχει η πεποιθηση, ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα 2% με 2,5% (και με μέσο όρο 2,4%) τη διετία 2024-2025 εξαιτίας των εξής:

 • Xαμηλότερο πληθωρισμό,
 • την συνεχιζόμενη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και
 • Τη βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη.

Τέλος ο οίκος επισημαίνει πως οι κίνδυνοι είναι κυρίως εξωγενείς, αν και η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ανθεκτική στη μείωση της ζήτησης από βασικούς εμπορικούς εταίρους, χάρη και στις ισχυρές επιδόσεις από τους κλάδους των υπηρεσιών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ