Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομικοί κανόνες: Πιο κοντά σε συμφωνία - Πιθανή νέα συνεδρίαση του Ecofin πριν το τέλος του έτους

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήρθαν πιο κοντά σε μία συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, μετά από οκτάωρη συζήτηση που ολοκληρώθηκε σήμερα στις 3 τα ξημερώματα, αλλά έχουν μείνει ακόμη θέματα ανοικτά τα οποία θα επιχειρηθεί πιθανόν να «κλείσουν» σε νέα συνεδρίαση του Ecofin τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι έγινε ουσιαστική πρόοδος, προσθέτοντας ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

«Κάναμε σημαντική πρόοδο, είμαστε σχεδόν εκεί», δήλωσε από την πλευρά της, η Νάντια Καλβίνο, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

Πιθανό νέο Ecofin τη μεθεπόμενη εβδομάδα

Με κάποια τεχνικά, νομικά και πολιτικά θέματα να είναι ακόμη ανοικτά, θα γίνει πρόσθετη δουλειά τις επόμενες ημέρες και θα συγκαλέσουμε πιθανόν μία νέα σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Δεκεμβρίου, είπε η Καλβίνο, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι είναι εφικτή μία συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Θα έχει προηγηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 14/15 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις για μία συμφωνία, πρόσθεσε.

Τα ανοικτά θέματα

Μεταξύ των θεμάτων που μένει να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο στρατοπέδων στην ΕΕ – το ένα των λεγόμενων φειδωλών χωρών υπό τη Γερμανία και το άλλο των χωρών του Νότου υπό τη Γαλλία – είναι αν και σε ποιο βαθμό οι επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου δημοσιονομικού ελλείμματος και ο ετήσιος ρυθμό μείωσης του χρέους.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Η συζήτηση γίνεται με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν από τον περασμένο Μάρτιο, οι οποίες προβλέπουν ευελιξία στη μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη που είναι αναγκαία για τη μείωση του χρέους.

Ειδικότερα, προβλέπεται κάθε χώρα να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία δική της πορεία μείωσης του χρέους, με βάση ένα πρόγραμμα διάρκειας 4 έως 7 ετών, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Επίσης, η Κομισιόν πρόβλεπε ένα πλαφόν στην αύξηση των δημοσίων δαπανών, στο οποίο θα πρέπει να τηρούν οι χώρες – μέλη.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν θα υπάρξει συμφωνία για τους κανόνες έως το τέλος του έτους, οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευθεί να επανέλθουν σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας το 2024 με βάση οδηγίες που έχει δώσει η Κομισιόν για κάθε χώρα.

Σπουδή εν όψει ευρωεκλογών 

Μετά από μήνες αντιπαραθέσεων – ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ είχε ταχθεί από την αρχή κατά των προτάσεων της Κομισιόν που θεωρούσε χαλαρές – οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πλησιάσει σε μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αφού φυσικά υπάρξει συμφωνία.

Ενας λόγος της σπουδής για την επίτευξη συμφωνίας είναι ότι θα χρειασθεί και η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα διαλυθεί τον Απρίλιο εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Λεμέρ: Εχει λυθεί το 95% των διαφορών

Όπως συμβαίνει σε όλες τις σημαντικές αλλαγές στην ΕΕ, το «κλειδί» είναι η συμφωνία της Γερμανίας με τη Γαλλία. Ο Λεμέρ δήλωσε χθες, πριν τη συνεδρίαση του Ecofin, ότι το 90% των διαφορών έχουν λυθεί, αλλά παρέμεναν ανοικτά κάποια σημαντικά θέματα.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ είπε ότι έχει λυθεί πλέον το 95% των διαφορών και τόνισε «την πρόοδο που έγινε που έγινε με τον Κρίστιαν», αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογό του.

Η τελική συμφωνία «θα θέτει συνεπείς κανόνες και θα αναγνωρίζει τη σημασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ