Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Ελπίδες για Χριστούγεννα με μειωμένη τιμή βενζίνης - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όπου οι τιμές των καυσίμων παρέμειναν σταθερές, αρχίζουν να παρουσιάζουν κάμψη στην αντλία αυξάνοντας τις ελπίδες των καταναλωτών ότι μπορεί να κάνουμε γιορτές με χαμηλότερες τιμές βενζίνης.

Ήδη στην Αττική από το τέλος της εβδομάδας που έφυγε παρατηρήθηκαν οι πρώτες σχετικά σημαντικές μειώσεις τιμών και αναμένεται μέσα στην εβδομάδα αυτές να φανούν και στην Περιφέρεια.

Αναλυτές μάλιστα σημειώνουν ότι στην περίπτωση που υπάρξουν άξιες λόγου μεταβολές στην διεθνή αγορά πετρελαίου, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και δούμε και μεγαλύτερες ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών.

Βέβαια η εν λόγω αγορά, αυτή του πετρελαίου διεθνώς, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη αυτή την περίοδο και οι όποιες μεταβολές προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι σχετικά εύκολες και μπορεί να συμβούν από αφορμές που στο πρόσφατο παρελθόν μάλλον θα περνούσαν αδιάφορα από τα αυτιά των επενδυτών και των αγορών.

Απόσταση χονδρικής - λιανικής

Πάντως το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι τιμές διεθνώς των καυσίμων είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή λίγο πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την διαμόρφωση της τιμής, αυτός της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου είναι υψηλότερα κατά 2,41%.

Εκεί που πάντως υπάρχει τεράστια διαφορά, τηρουμένων πάντα των αναλογιών είναι οι λιανικές τιμές των καυσίμων.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης πέρυσι 6 Δεκεμβρίου ήταν στα 1,942 ευρώ το λίτρο, ενώ εφέτος την ίδια ημέρα είναι σχεδόν 10 λεπτά χαμηλότερα, μειωμένη δηλαδή κατά 4,9%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στο diesel κίνησης. Η μείωση αυτή είναι της τάξεως του 10,1% και η μέση τιμή πλέον διαμορφώνεται στα 1,687 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,877 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρυσι την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου.

Το οξύμωρο με το diesel θέρμανσης 

Εν τοις πράγμασι ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στην λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αν και η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι σαφώς μεγαλύτερη εφέτος και αυτό οφείλεται στην επιδότηση στην αντλία που ενώ πέρυσι υπήρχε, εφέτος δεν ισχύει. Έτσι λοιπόν η μέση τιμή πέρυσι ήταν στο 1,175 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,318 ευρώ που είναι εφέτος.

Ωστόσο πέρυσι υπήρχε η επιδότηση των 32 λεπτών το λίτρο (25 λεπτά από το κράτος και 7 λεπτά από τα διυλιστήρια). Κατά συνέπεια η πραγματική τιμή ήταν στο 1,495 ευρώ το λίτρο και εφέτος είναι 11,8% χαμηλότερα. Στην τσέπη του καταναλωτή εμφανίζεται 12,2% ακριβότερο.

Τέλος σε ότι αφορά την διεθνή τιμή του πετρελαίου, αναμένεται να φανούν σήμερα προς τα που θα διαμορφωθεί η τάση. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδος, οι επενδυτές είχαν σοβαρές επιφυλάξεις για το ύψος που διαμορφωθεί η ζήτηση, ενώ την Παρασκευή αρκούσε μία δήλωση κινέζων αξιωματούχων ότι θα στηριχθεί η εγχώρια ζήτηση με κάθε τρόπο και άλλαξε την τάση.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ