Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνείς αγορές: Αναζητούν κατεύθυνση με σενάρια για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων

Πηγή: AP

Όλο το τελευταίο διάστημα τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες για να διαβλέψουν τις επόμενες κινήσεις τους αναφορικά με τα επιτόκια, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να διαμορφώσουν την βραχυπρόθεσμη τάση.

Ωστόσο όπως φαίνεται αυτό μόνο εύκολο δεν είναι και αποδεικνύεται από την συμπεριφορά των δεικτών στα Χρηματιστήρια και στα εμπορεύματα, κυρίως στο πετρέλαιο ένα προϊόν που εμπεριέχει όλες τις προσδοκίες για την ανάπτυξη ή τους φόβους για την ύφεση.

Στα χρηματιστήρια η τάση είναι μεν ανοδική, αλλά αυτό μάλλον είναι απόρροια της τεράστιας ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα και με δεδομένο ότι τα επιτόκια είναι υψηλά, ο μόνος τρόπος να διοχετευτεί είναι οι αγορές των μετοχών.

Στην Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones βρίσκεται στα ιστορικά του υψηλά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και σήμερα για 3η συνεχή συνεδρίαση θα κλείσει πάνω από τις 37.000 μονάδες, έστω και αν δεν σημειώνει νέο ρεκόρ, όπως έγινε χθες και προχθές.

Το πετρέλαιο το πλέον ευμετάβλητο μέγεθος 

Η συμπεριφορά της τιμής του πετρελαίου είναι το επόμενο μάθημα που θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια προκειμένου να διαπιστωθεί πως αλλάζει η ψυχολογία των επενδυτών τόσο εύκολα και τόσο συχνά και μάλιστα σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Αν δει κάποιος πως εξελίσσεται η καμπύλη θα διαπιστώσει πως την νύχτα υπάρχουν φόβοι και την αυγή προσδοκίες και αυτό το ζέστη – κρύο έχει πολύ συχνή εναλλαγή.

Χθες για παράδειγμα η προσδοκία ότι έφτασε το τέλος των υψηλών επιτοκίων και αυτό θα επαναφέρει τις οικονομίες σε αναπτυξιακό δρόμο και χωρίς μάλιστα να έχει μεσολαβήσει η ύφεση έφερε έκρηξη τιμών.

Σήμερα οι δηλώσεις αξιωματούχων της FED προσγείωσαν λίγο τις υπερβολικές προσδοκίες των επενδυτών έφεραν στο προσκήνιο δεύτερες σκέψεις και αυτό επηρέασε τόσο την αγορά την μετοχών, όσο και αυτή των εμπορευμάτων. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν κάποια μείωση των επιτοκίων, χαρακτηρίζοντας πρόωρη μια τέτοια συζήτηση.

Φρένο στις προσδοκίες για τα επιτόκια 

Οι παραπάνω δηλώσεις έβαλαν φρένο στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων άμεσα από τη FED, και παράλληλα στο ράλι των τελευταίων ημερών που βρήκε καύσιμα στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια και επισήμαναν ότι σχεδιάζουν μειώσεις εντός του επόμενου έτους.

«Δεν συζητάμε στην πραγματικότητα τη μείωση των επιτοκίων αυτή την στιγμή», ανέφερε ο Γουίλιαμς σε συνέντευξη στο CNBC.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να είναι προσεκτική για τον κίνδυνο να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός και να διασφαλίσει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν.

«Εστιάζουμε στο βασικό ερώτημα που, όπως το έθεσε και ο πρόεδρος Πάουελ είναι... έχει φτάσει η νομισματική πολιτική σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο 2%; αυτό είναι το βασικό ερώτημα μπροστά μας», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περικοπών στα επιτόκια, ακόμα και από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ο Γουίλιαμς σημείωσε ότι είναι «πρόωρη ακόμα και η σκέψη για κάτι τέτοιο».

Ο αξιωματούχος δήλωσε παράλληλα ότι η Fed θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία και στην περίπτωση που η τάση επιβράδυνσης του πληθωρισμού αναστραφεί, θα είναι έτοιμη να κάνει και πάλι αυξήσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ