Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί

Εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία το Δώρο Χριστουγέννων στο τραπεζικό τους λογαριασμό τους, καθώς δεν είναι κρυφό μυστικό πως τα χρήματα του Δεκέμβρη «δίνουν ανάσα» αφενός στην αγορά και αφετέρου στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τον νοικοκυριών.

«Τρέχουν» οι καταβολές

Να σημειωθεί πως έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος για την καταβολή των χρημάτων από τον εργοδότη με τη ΓΣΕΕ και το ΚΕΠΕΑ να έχουν δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικό οδηγό, ο οποίος απαντά σε πρακτικές ερωτήσεις όπως «πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων», «πώς υπολογίζεται» και τι ισχύει για όσους «εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν το 2023».\

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών, ενώ ειδικότερα το Δώρο Χριστουγέννων:

  1. Δεν μπορεί να καταβληθεί σε είδος,
  2. Είναι παράνομη οποιαδήποτε αξίωση από τον εργοδότη για επιστροφή των χρημάτων μετά την κατάθεση στο ΑΤΜ.
  3. Σε περίπτωση μη καταβολής των χρημάτων, ο εργοδότης θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα, με τον εργαζόμενο να έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Τα χρήματα από το Δώρο Χριστουγέννων 2023 αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και για την αγορά δώρων για συγγενείς και φίλους ενόψει των γιορτινών ημερών.

Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Στον ιδιωτικό τομέα το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Θα καταβληθεί ολόκληρος μισθός με την υποχρέωση να έχει απασχοληθεί κάποιος για το σύνολο του διαστήματος από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Eurokinissi

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Τι ισχύει σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται και όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους μέσα στο 2023. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.

Οι καταβαλλόμενες αποδοχές είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών του μισθωτού, δηλαδή ο τακτικός μισθός καθώς και όποιες άλλες παροχές που καταβάλλονται τακτικά ανά μήνα ή περιοδικά σε ορισμένα χρονικά διαστήματα.

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ή κυμαινόμενες αποδοχές, ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών που έλαβε ο μισθωτός κατά το διάστημα από 1/5 – 31/12 ή μέχρι την ημερομηνία λήξης της εργασιακής του σχέσης.

Όσον αφορά την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης, ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλλει και μαζί με τα χρήματα που προβλέπονται για την παραίτηση – απόλυση.

Να σημειωθεί πως η χρονική περίοδος για την οποία υπολογίζεται το δώρο των Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το δώρο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό ή με 25 ημερομίσθια (ανάλογα τον τρόπο αμοιβής του εργαζόμενου).

Πηγή: Ευρωκίνηση

Πως υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων μπορείτε να μπείτε στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ.

Σημειώνεται ότι υπολογισμός για το Δώρο Χριστουγέννων συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει, δηλαδή, να ληφθεί υπόψιν αν ο εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο ή μισθό ενώ η χρονική περίοδος που υπολογίζεται για το Δώρο είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Δώρο Χριστουγέννων: Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Υποβάλλετε το ερώτημα ή την καταγγελία σας εδώ: Επικοινωνία | ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μάλιστα μπορούν να υπολογίσουν το Δώρο Χριστουγέννων σε προσωποποιημένη βάση με την με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ