Νέα
 • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
 • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτακτα Δώρα Χριστουγέννων: Μπαράζ πληρωμών από σήμερα για συνταξιούχους, μισθωτούς και δικαιούχους επιδομάτων - Ποιοι πάνε ταμείο για 700 εκατ. ευρώ

Από σήμερα ανοίγει το... πουγκί των πληρωμών για πάνω από 3 εκατ. πολίτες, που είναι δικαιούχοι των έκτακτων επιδομάτων και των «Δώρων» Χριστουγέννων που θα πληρώσει το κράτος σε συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, οικογένειες με παιδιά δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, ευάλωτους πολίτες που εισπράττουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, νοικοκυριά δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης κ.α. 

Συνολικά το κράτος θα πληρώσει πάνω από 700 εκατ. σε έκτακτα επιδόματα και ενισχύσεις, ενώ 40 εκατ. είναι η αύξηση των συντάξεων (3%) για τον Ιανουάριο. Διαφορετικό ποσό είναι βέβαια το Δώρο Χριστουγέννων που θα πρέπει να πληρώσουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα έως τις 21 Δεκεμβρίου σε περίπου 2 εκατ. μισθωτούς. 

Συνεπώς, το μπαράζ πληρωμών από Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, αφορά πάνω από 5 εκατ. δικαιούχους που θα δουν «ζεστό χρήμα» πριν τις γιορτές.   

1. Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Το κύμα πληρωμών ξεκινάει σήμερα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 150 ευρώ σε 929.227 χαμηλοσυνταξιούχους με τις εξής προϋποθέσεις: 

 • Οι δικαιούχοι πρέπει να ήταν καταγεγραμμένοι στα αρχεία του ΕΦΚΑ και να έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023. Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.
 • το εισόδημα τους από κύριες συντάξεις δεν πρέπει να υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο)
 • δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Επίσης, έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 200 ευρώ θα λάβουν 45.860 δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Συνολικά, 975.087 δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ευάλωτων νοικοκυριών 100 ή 200 ευρώ.

2. Αυξημένες συντάξεις

Αύριο Τρίτη 19 Δεκεμβρίου ο ΕΦΚΑ πληρώνει τις πρώτες συντάξεις του Ιανουαρίου 2024, αυξημένες κατά 3%. Ειδικότερα αύριο πληρώνονται οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

Η εθνική σύνταξη για το 2024 θα οριστεί στα 426,17 ευρώ, από 413,76 ευρώ καθώς θα λάβει αύξηση 12,41 ευρώ ενώ προς τα πάνω θα αναπροσαρμοστούν συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Στις παραπάνω πληρωμές θα δουν μεγαλύτερες αυξήσεις 15.000 συνταξιούχοι οι οποίοι εκ παραδρομής είχαν λάβει μικρότερο ποσό κατά την προηγούμενη καταβολή των αυξήσεων 7,75%. 

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕΦΚΑ ποσοστό αύξησης 3% θα λάβουν 2.617.938 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.667.027. Άλλοι 49.089 θα μηδενίσουν φέτος την προσωπική τους διαφορά και θα μπορέσουν να πάρουν στην τσέπη και ένα μικρό μέρος της αύξησης 0,01% - 2,99%.

3. Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς 

Ενδιαμέσως των πληρωμών των συντάξεων, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά από 10 ευρώ και πάνω και με ποσά συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Ειδικότερα:  

 • Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 θα πιστωθεί το «επίδομα προσωπικής διαφοράς» με ποσά που κυμαίνονται από 100 – 200 ευρώ σε 730.550 συνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 102,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατανομή του επιδόματος στους δικαιούχους εμφανίζεται στον ακόλουθο πίνακα:

Διαβάστε επίσης: Eπίδομα παιδιού: Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από την έκτακτη ενίσχυση στις 22 Δεκεμβρίου - Παραδείγματα

4. Αυξημένες συντάξεις + Δώρο Χριστουγέννων

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου έρχεται διπλή πληρωμή για εκατομμύρια συνταξιούχους και μισθωτούς:

 1. Ο ΕΦΚΑ πληρώνει τις αυξημένες κατά 3% συντάξεις Ιανουαρίου των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
 2. Οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πρέπει να πληρώσουν το Δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους μισθωτούς που απασχολούν με πλήρη ή μερική απασχόληση. 

Το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλεται έως την 21η Δεκεμβρίου το αργότερο και εάν δεν καταβληθεί επισύρει την αυτόφωρη διαδικασία για τον εργοδότη. Υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Οι καταβαλλόμενες αποδοχές είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών του μισθωτού, δηλαδή ο τακτικός μισθός καθώς και όποιες άλλες παροχές που καταβάλλονται τακτικά ανά μήνα ή περιοδικά σε ορισμένα χρονικά διαστήματα.

Η χρονική περίοδος για την οποία υπολογίζεται το δώρο των Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Αν ένας εργαζόμενος έχει δουλέψει ολόκληρη την εν λόγω περίοδο δικαιούται ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων. Διαφορετικά δικαιούται αναλογία. 

Διαβάστε επίσης: Τριετίες: Ποιοι μισθωτοί πάνε ταμείο για αυξήσεις από την Πρωτοχρονιά - Ο κίνδυνος για τους νέους

5. Έκτακτα επιδόματα ΟΠΕΚΑ + Επίδομα θέρμανσης

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι έκτακτες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΑ, δηλαδή το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους δικαιούχους του Οργανισμού μαζί με τα τακτικά επιδόματα, ενώ θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης σε χιλιάδες νοικοκυριά

Αναλυτικά θα πληρωθούν:

 • Για το Επίδομα Παιδιού καταβάλλεται 1,5 δόση επιπλέον : ενδεικτικά μία οικογένεια με δύο παιδιά που παίρνει επίδομα παιδιού 140 ευρώ, θα λάβει 350 ευρώ. Η αύξηση θα είναι 150%. Στις 22 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμη και πάλι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Α21-Επίδομα Παιδιού. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.
 • Για τα Άτομα με Αναπηρία το επίδομα θα ανέλθει στα 200 ευρώ
 • Όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα λάβουν μισό  της μηνιαίας καταβολής ενώ τρέχει και η αύξηση του 8% που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο.
 • Οι δικαιούχοι του επιδόματος Ανασφάλιστου Υπερήλικα θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ.

Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι τα Χριστούγεννα οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνοι με την προϋπόθεση βέβαια ότι δηλώνουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

Παράδειγμα :

 • Μονογονεική οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000€:
 • Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι: 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 12.000€ / 2= 6.000€.
 • Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 280€ το μήνα θα λάβει τον Δεκέμβριο 700 ευρώ.

Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα θα γίνουν και οι τακτικές καταβολές των Μηνιαίων Επιδομάτων και το Επίδομα Παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ. 

Επίδομα θέρμανσης

Στις 22 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που τιμολογήθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται πως οι περσινοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του περσινού επιδόματος θέρμανσης. 

Το ύψος του επιδόματος δεν θα είναι μικρότερο των 100 ευρώ και δεν θα υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Το ανώτατο ποσό φτάνει στα 1.000 ευρώ, αλλά αφορά μόνο οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ