Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Καύσιμα: Κλείδωσαν αυξημένες τιμές για τα Χριστούγεννα - Νέο άλμα στο Brent λόγω των ανταρτών Χούθι

Δεν φαίνεται τελικά να το έχει η μοίρα των καταναλωτών να δουν άσπρη μέρα. Την ώρα που το έχουν πάρει σχεδόν απόφαση πως θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την ακρίβεια στα είδη διατροφής, είδαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνει σημαντική πτώση, ενώ κάτι άλλο συνέβη και στην αντλία μετά από πολύ καιρό.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που θεώρησαν ότι πλησιάζει η ώρα που τουλάχιστον για ένα διάστημα μπορεί η τιμή των καυσίμων να υποχωρήσει σημαντικά και να δώσει μία μικρή ανάσα. Όμως τελικά τα όνειρα κρατάνε λίγο. Κάτι οι εκτιμήσεις της FED, κάτι οι παράπλευρες συνέπειες από τον πόλεμο στην Μ. Ανατολή εκτόξευσαν και πάλι την διεθνή τιμή του πετρελαίου στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι, από 70 δολάρια που είχε πριν από μερικές ημέρες, άνοδος κοντά στο 14%.

Μάλιστα οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στη αντλία ο καθοδικός κύκλος ολοκληρώθηκε και ξεκινάει ένας νέος με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Μία εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική για την αγορά των υγρών καυσίμων και τους καταναλωτές.

Άλμα στην τιμή του Brent φέρνει η απόφαση της BP

Σήμερα η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 4%. Αιτία η απόφαση από τον πετρελαϊκό κολοσσός της βιομηχανίας πετρελαίου BP να σταματήσει όλες τις αποστολές πετρελαιοφόρων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας καθώς οι αντάρτες Χούθι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των εμπορικών πλοίων.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων ζήτησαν να αποφύγουν την περιοχή επικαλούμενοι το πρόσφατο κύμα επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι.

Η αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας σημαίνει ότι τα πλοία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, αναγκάζοντάς τα να ακολουθήσουν την εκτεταμένη διαδρομή γύρω από την Αφρική. Αυτό επιμηκύνει τα ταξίδια κατά χιλιάδες μίλια, προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις φορτίου και έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα έξοδα καυσίμων. Επιπλέον, αυτή η περίσταση αυξάνει τη ζήτηση για πλοία.

Έρχονται αυξήσεις στην αντλία 

Στο εσωτερικό ήδη ξεκίνησαν δειλά να εμφανίζονται κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών στα πρατήρια, από το σαββατοκύριακο, ως επί των πλείστων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και αναμένεται τις επόμενες ημέρες αυτό να γενικευτεί.

Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι οι τιμές στην λιανική διαμορφώνονται με βάση αυτές που υπήρχαν στις διεθνείς αγορές, κατά μέσο όρο, τέσσερις ημέρες πριν, γίνεται κατανοητό ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με τιμές υψηλότερες από τις σημερινές και αυτό που μένει να δούμε, είναι πόσο υψηλότερες θα είναι.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι 4 με 5 λεπτά το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι σε μέσα επίπεδα παντού στην Ελλάδα η τιμή για την βενζίνη θα είναι πάνω από το 1,8 ευρώ το λίτρο και για το diesel κίνησης στην περιοχή του 1,6 ευρώ ή και λίγο ψηλότερα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ