Νέα
  • ΓΔ: 1442.77 -0.59%
  • Τζίρος: 33,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να επαναφέρει τις τιμές στα επίπεδα πριν την πανδημία

Πηγή: EKT - Twitter

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αντιστρέψει τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, καθώς ο στόχος της είναι ο πληθωρισμός 2% και όχι το απόλυτο επίπεδο τιμών, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Οι τιμές είναι ξεκάθαρα υψηλότερες σε σχέση με πριν την πανδημία και η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντιστρέψει την αύξηση αυτή. Και ο κόσμος δεν θα ήταν σε καλύτερη θέση αν βυθίζαμε την οικονομία για χρόνια σε βαθιά ύφεση για να επαναφέρουμε τις τιμές στα προηγούμενα επίπεδα τους», απάντησε η Σνάμπελ όταν ρωτήθηκε για το ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε αλλά οι υψηλότερες τιμές συνεχίζουν να πιέζουν τον κόσμο.

Αυτό, είπε, δεν είναι το καθήκον της νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι το σοκ από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας κάνει συνολικά φτωχότερες της οικονομίες που βασίζονται στις εισαγωγές ενέργειας και «αυτές τις ζημιές πρέπει κάποιοι να τις επωμισθούν».

Και στο παρελθόν, είπε, δεν ήταν πότε στόχος της κεντρικής τράπεζας να συμψηφίζει τον πληθωρισμό που ήταν χαμηλότερος από τον στόχο, όπως στην περασμένη δεκαετία, με υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.

Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τον στόχο του 2%

Αναφορικά με τη μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Οκτώβριο, η Σνάμπελ τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό ήταν αποτέλεσμα της αποφασιστικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις είναι πως μπορεί να αυξηθεί ξανά προσωρινά στο άμεσο μέλλον, λόγω των αποτελεσμάτων βάσης αναφορικά με τις τιμές ενέργειας και της λήξης κρατικών μέτρων στήριξης, αλλά σταδιακά θα μειωθεί στο 2% το 2025. «Συνεπώς, έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο και θα δούμε πόσο δύσκολο θα είναι το τελευταίο μίλι», είπε.

Για το αν ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος στο μέλλον σε σχέση με πριν, η Σνάμπελ δήλωσε κατ’ αρχήν ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να αλλάξει τον στόχο του 2%. Σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξουν νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς, αλλά αυτό είπε είναι δύσκολο να το προβλέψεις κανείς.

«Η κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, ωθεί ανοδικά τις τιμές, αυτό το βλέπουμε ήδη. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων, τα χαμηλά επίπεδα υδάτων στη διώρυγα του Παναμά αυξάνουν το κόστος μεταφοράς και οι φόροι στον άνθρακα αυξάνουν τις τιμές των ορυκτών καυσίμων. Μία μερική απόσυρση από τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς μπορεί επίσης να αυξήσουν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και αντίθετα αποτελέσματα, όπως η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας και έτσι να μετριάσει τον πληθωρισμό», σημείωσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ