Νέα
 • ΓΔ: 891.41 +0.46%
 • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοχρέη: Τριπλή παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους το 2022 - Τα σχέδια ΥΠΟΙΚ, ΑΑΔΕ

Χρέη
Πηγή: Intimenews

Νέα τριπλή παρέμβαση για την αντιμετώπιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται και την αγορά να πιέζει ακόμα και για «κούρεμα» κορονοχρέους, έχουν εκκινήσει διαβουλεύσεις με τους θεσμούς ώστε η αποπληρωμή των οφειλών από το 2022 να γίνει με καλύτερους όρους από αυτούς που έχουν προβλεφθεί σήμερα.

Δίνοντας μια εικόνα για το δυσθεώρητο χρέος της υγειονομικής κρίσης ο πρόεδρος της Grant Thornton Greece, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ «Ιδιωτικό Χρέος και Πανδημική Κρίση» υποστήριξε ότι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες υποχρεώσεις, ύψους κατ’ εκτίμηση 16 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται νέα δάνεια 8 δισ. ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή 4 - 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ συνολικά από αναστολή πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων και χρεολυσίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει επαφές με τις Βρυξέλλες προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια καλύτερη ρύθμιση των κορονοφειλών που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, ένταξη περισσότερων οφειλών αλλά και ευελιξία στη διαγραφή ανεπίδεκτων χρεών, αφού από το 2022 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα  βρεθούν απέναντι σε σωρεία υποχρεώσεων.

Ειδικότερα στο Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν:

 1. Τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή των κορονονοχρεών. Με τα σημερινά δεδομένα η βάση των 48 δόσεων θα παραμείνει. Από εκεί και πέρα, σχεδιάζεται να υπάρξει μια κλιμάκωση των δόσεων ανάλογα με το ύψος του χρέους που έχει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συσσωρευμένες υποχρεώσεις που έχει, όπως τυχόν δάνεια που εξυπηρετεί.

  Θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει παζάρι και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την τελικό αριθμό δόσεων ενώ θα  ληφθούν υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ,προκειμένου κάποιος οφειλέτης να κερδίζει περισσότερες δόσεις. «Παράθυρο» προς εξεύρεση λύσης προς αυτή την κατεύθυνση, ανοίγει και η ανακοίνωση της Κομισιόν για εφαρμογή δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 όπου αναφέρεται ότι «καθώς θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και θα ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να στραφούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση όπως η αύξηση του χρέους (δημόσιου & ιδιωτικού) και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας».
   
 2. Την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλών εκτός των μη ρυθμισμένων Μαρτίου - Ιουνίου 2020 και  ΦΠΑ Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020.Θα μπορούσαν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που έχουν μείνει απλήρωτοι από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.

  Οσον αφορά τις αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου - Οκτωβρίου 2020, αλλά έμειναν απλήρωτες και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, η μόνη δυνατότητα ρύθμισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η υπαγωγή τους στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή σε έως 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 24 έντοκες (με πιο υψηλό επιτόκιο) μηνιαίες δόσεις.
   
 3. Την υιοθέτηση μιας νέας λύσης για τα ανεπίδεκτα χρέη. Στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής  διοικητής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας υπογραμμίζοντας ότι « στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του χρέους που μπορεί να εισπραχθεί με ρεαλισμό και τόλμη. Όταν λήξει η πανδημία και ανακάμψει η οικονομία, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο και τότε θα μπορεί να γίνει πληρέστερη αξιολόγηση της καταστάσεως  και να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετωπίσεως του ιδιωτικού χρέους». 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ