Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Συγκρατημένες προσδοκίες για την οικονομία μπορεί να δείχνει η μείωση του δείκτη προήγησης

Οριακή πτώση σημείωσε ο « σύνθετος δείκτης προήγησης» του ΚΕΠΕ, ένας πρόδρομος δείκτης για την πορεία και τις μεταστροφές της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με βάση την πιο πρόσφατη παρατήρηση τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για ανάσχεση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, λόγω του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων.

Τι σημειώνει το ΚΕΠΕ 

Το ΚΕΠΕ σημειώνει σχετικά:

«Η εν λόγω εξέλιξη δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή αντιστροφή της πρόσφατης πορείας του ΣΔΠ και ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του.

Εναλλακτικά, δύναται να σηματοδοτεί, σε συνδυασμό με την παρατήρηση για τον Ιούλιο του 2023 (οριακή πτώση του ΣΔΠ), γενικότερα συγκρατημένες προσδοκίες και εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για μια ενδιάμεση ανακοπή της βελτίωσης των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών, πιθανόν συνδεόμενη με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να προσφέρει επιπλέον πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας».

Μείωση της αβεβαιότητας στην αγορά

Ο «δείκτης φόβου» που καταρτίζει το ΚΕΠΕ μειώθηκε στο 25,34% τον Δεκέμβριο από 30,22% τον Νοέμβριο, «εξέλιξη που αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα».

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ