Νέα
  • ΓΔ: 1419.03 +1.05%
  • Τζίρος: 47,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Ανώμαλη προσγείωση των προσδοκιών για μείωση το πρώτο 3μηνο του 2024

Όλα τα βλέμματα των αγορών ήταν στραμμένα σήμερα το απόγευμα στις ΗΠΑ, όπου θα ανακοινώνονταν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τον Δεκέμβριο, αφού για την Ευρωζώνη είχαν προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιμένει και η πορεία αποκλιμάκωσής του παραμένει επώδυνη και χρονοβόρα. Την ίδια ακριβώς εικόνα είχαν αποτυπώσει και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την Ευρωζώνη.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν άκρως αρνητική, αφού από θετικό έδαφος πέρασαν σε αρνητικό. Η απογοήτευση ήταν ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας του ότι οι επενδυτές είχαν μάλλον προεξοφλήσει το ενδεχόμενο τα νέα να είναι θετικά και έτσι να ξεκινήσει η όλη διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2024.

Μάλιστα όλες τις προηγούμενες ημέρες οι επενδυτές θεωρούσαν στην συντριπτική τους πλειονότητα ότι η Fed θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2024, στην πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η βεβαιότητα αυτή όμως έχει δώσει την θέση από το απόγευμα στην έντονη επιφυλακτικότητα ως προς τον χρόνο που θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ 

Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ παρουσίασε επιτάχυνση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να υποχωρούν αλλά επίσης λιγότερο από όσο περίμενε η αγορά.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ έτρεξε τον Δεκέμβριο με 3,4% ετησίως τον Δεκέμβριο έναντι του 3,1% του Νοεμβρίου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ανέμενε μικρότερη αύξηση στο 3,2%.

Επιτάχυνση είχε παρουσιάσει ο πληθωρισμός και στην Ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο πληθωρισμός από 2,4% που ήταν τον Νοέμβριο αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο αυξάνοντας την σχετική απόσταση που υπάρχει από το 2% σε μέσα επίπεδα, που έχει θέσει η ΕΚΤ ως βασικό της στόχος, κάτι που σημαίνει ότι απομακρύνεται επί του παρόντος η στιγμή που η ΕΚΤ θα πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Άνοδος τιμών και στην Ευρωζώνη 

Ο τελευταίος μήνας του έτους, ουσιαστικά έδειξε ότι οι τιμές έχουν διάθεση να ανέβουν παρά να υποχωρήσουν και αυτό φαίνεται από την πορεία του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ευρωζώνη η νέα πηγή πληθωριστικών πιέσεων είναι και πάλι η ενέργεια. Οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις είναι οι τιμές του δείκτη ενέργειας και η αγορά ηλεκτρισμού. Ειδικά στο κομμάτι του ρεύματος παρατηρούνται στην Ευρώπη αυξημένες τιμές, ειδικά σε Γερμανία και Γαλλία. Όπως επισημαίνεται οι πιέσεις αυτές μπορεί να κρατήσουν έως τα μέσα του 2024 και εν συνεχεία θα υπάρχει μεν αποκλιμάκωση, αλλά αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψει τις τιμές στα προ κρίσης επίπεδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ