Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακατάσχετος Λογαριασμός: Πότε ξεκλειδώνει για τους συνεπείς οφειλέτες της ΑΑΔΕ

Aπό  τον Σεπτέμβριο του 2024 η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανάσχεση μίας νέας γενιάς «κόκκινων» οφειλών στην Εφορία.

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή με καθυστέρηση αφού αναμενόταν εδώ και δύο χρόνια αλλά διάφορες δυσκολίες ανέβαλλαν τη σχετική δυνατότητα. Πλέον η ΑΑΔΕ στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό της πρόγραμμα τοποθετεί την ενεργοποίηση του μέτρου σε εννέα μήνες από τώρα.

Ετσι,το σταδιακό «χτίσιμο» του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού θα ξεκινήσει έως το φθινόπωρο του 2024  και θα αφορά οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη οι οποίοι θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και θα τηρούν τις ρυθμίσεις τους. Πάνω από 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν υποστεί το «μπλοκάρισμα» του τραπεζικού τους λογαριασμού λόγω χρεών.

Το  μέτρο το οποίο  ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 έμεινε στα «χαρτιά» λόγω της πανδημίας. Πλέον εκτιμάται ότι  θα βοηθήσει τους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την Εφορία. 

Σταδιακά οι οφειλέτες θα ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Πηγή: Unsplash

Διαβάστε επίσης: Ενοικίαση κλειστών ακινήτων: Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ για 3ετή απαλλαγή φόρου εισοδήματος - Ο στόχος του ΥΠΟΙΚ

Πώς λειτουργεί το μέτρο

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

  1. Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων.
  2. Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.
  3. Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Διαβάστε επίσης: Ισχνά επιτόκια καταθέσεων: Σωσίβιο στις αποταμιεύσεις τα λαϊκά έντοκα γραμμάτια - 24 Ιανουαρίου η πρώτη έκδοση

Πώς «χτίζεται» ο ακατάσχετος λογαριασμός

Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

  • Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
  • Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
  • Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ