Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Καφούνης στην «Η»: «Μουδιασμένη» η αγορά στις εκπτώσεις - Αυξημένος ο τζίρος στο τελευταίο τρίμηνο του 2023

Σταύρος Καφούνης

Από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα είναι ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα και έως τις 8 το βράδυ τα πολυκαταστήματα, δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων.

Σημειώνεται ότι κλειστά είναι σήμερα τα σούπερ μάρκετ. Τα εμπορικά καταστήματα, κυρίως όσα πωλούν προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, πραγματοποιούν εκπτώσεις ακόμη και πάνω από 50%, με στόχο να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.

Μιλώντας στην «Η» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επισημαίνει ότι «η αγορά είναι «μουδιασμένη» τις πρώτες ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων. Ελπίζουμε όμως τα εμπορικά καταστήματα να αναθερμάνουν σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες τις πωλήσεις τους καθώς οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τα προϊόντα της αρεσκείας τους, ανάμεσα από μια ευρεία γκάμα, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τονίζει  επίσης ότι «φέτος οι εκπτώσεις ξεκίνησαν πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, αμέσως μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου οι περισσότεροι καταναλωτές έκαναν τις αγορές τους, και αυτό το γεγονός δεν έδωσε την ώθηση που θα θέλαμε στην αρχή της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων».

Επίσης, προσθέτει ότι «εκτιμώ ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι πωλήσεις της αγοράς, με εξαίρεση τις πωλήσεις στα τρόφιμα, στα καύσιμα και τα αυτοκίνητα σημείωσαν σημαντική αύξηση φτάνοντας τα 11 δισ. ευρώ, από 9,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022». Υπενθυμίζεται ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα ρίξουν «αυλαία» στις 29 Φεβρουαρίου, με τους ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις προσφορές σε όλα τους σχεδόν τα προϊόντα.

Ελεγχοι για παραπλανητικές εκπτώσεις

Την ίδια στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, με την βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για παραπλανητικές εκπτώσεις, και δεν αποκλείεται να ανακοινώσουν  τις αμέσως επόμενες ημέρες και νέα πρόστιμα.    

Από την πλευρά της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές που κάνουν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, προκειμένου να μην πέσουν στην «παγίδα» των παραπλανητικών εκπτώσεων.

Συστάσεις στους καταναλωτές

Ειδικότερα συστήνει στους καταναλωτές τα εξής:   

  1. Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  2. Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  3. Να ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  4. Να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς και όχι μόνο το ποσοστό έκπτωσης.
  5. Να υπολογίζουν ότι στις προσφορές συχνά αναγράφεται πως δεν γίνονται αλλαγές. Γι’ αυτό αν αλλάξουν γνώμη, δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής.
  6. Να ζητούν πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα από τα καταστήματα που το αγόρασαν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ