Νέα
  • ΓΔ: 1433.88 +0.78%
  • Τζίρος: 105,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΑΔΕ: «Βροχή» τα καρφώματα για μαϊμού αποδείξεις, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο - Τα μπόνους και η διαδικασία

“Φωτιά» έχουν πάρει οι καταγγελίες για μαϊμού αποδειξεις μέσω της εφαρμογής «Αppodixi” της ΑΑΔΕ αφού μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 153.380 καταγγελίες. Από αυτές οι 69.046 καταγγελίες είναι επώνυμες ενώ οι 84.334 ανώνυμες. Παράλληλα σε  περισσότερες στις 5.539 ανέρχονται οι καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, για φοροδιαφυγή, τελωνειακές παραβάσεις και διαφθορά  που έχουν υποβληθεί  από τις 30 Οκτωβρίου 2023 που λειτούργησε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι  και πρόσφατα. Από το σύνολο των καταγγελιών οι 922 είναι επώνυμες και οι 4.637 ανώνυμες.

►Διαβάστε επίσης: Διασύνδεση Ταμειακών-POS: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας - Πότε αρχίζει η επιβολή προστίμων

Τα μπόνους

Οι φορολογούμενοι που αποκαλύπτουν μέσω της εφαρμογής «Appodixi» «μαϊμού» αποδείξεις στα κινητά τηλέφωνα λαμβάνουν μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση της φοροδιαφυγής. Για να λάβουν, ωστόσο τα χρήματα, θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις:

  1. Να κάνουν επώνυμα την καταγγελία
  2. Μετά τον έλεγχο να επιβληθεί πρόστιμο στην επιχείρηση για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση της ταμειακής μηχανής.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν, τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

►Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν όλα στα επιδόματα μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης - Το σχέδιο για τον εξορθολογισμό του συστήματος

Eξετάζεται χρηματικό μπόνους και για όσους κάνουν καταγγελίες για φοροδιαφυγή

Σε αντίθεση με όσους αποκαλύπτουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής Appodixi στα κινητά τηλέφωνα οι οποίοι θα λάβουν μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση της φοροδιαφυγής για τις καταγγελίες μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, δεν προβλέπεται καμία χρηματική επιβράβευση Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ επί τάπητος έχει το τεθεί  θέμα της χρηματικής αμοιβής και σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

Όλες οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της. Με την εφαρμογή συστήματος ανάλυσης κινδύνου αξιολογείται η σοβαρότητα των καταγγελιών και οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

  • Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
  • Φορολογικές παραβάσεις
  • Τελωνειακές παραβάσεις
Πηγή: Eurokinissi

Τα βήματα

Η ψηφιακή πλατφόρμα για τις «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Συνδέεστε στη ψηφιακή πύλη http://www.aade.gr και επιλέγετε Καταγγελίες Πολιτών. Στη συνέχεια επιλέγετε Επώνυμη καταγγελία και στο πλαίσιο που εμφανίζεται, εισάγετε τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε Νέα Επώνυμη Καταγγελία και στη συνέχεια, στο βήμα Περιγραφή Καταγγελίας επιλέγετε την Κατηγορία Φορολογικές Παραβάσεις και στο πεδίο Υποκατηγορία τουλάχιστον μία φορολογική παράβαση.

Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία:

→ Περιεχόμενο Καταγγελίας

→ Τρόπος Διαπίστωσης

→ Χρονικός Προσδιορισμός

Στη συνέχεια επιλέγετε Επόμενο και έναν από τους παρακάτω τύπους καταγγελλόμενου:

→ Ιδιώτης (μη επιτηδευματίας)

→ Επιχείρηση/Οντότητα (Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα)

→ Τοποθεσία Συμβάντος

Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία που είναι με αστερίσκο και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καταγγελλόμενων για την ίδια υπόθεση.

Στο βήμα Τοποθεσία Συμβάντος, συμπληρώνετε τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία:

→ Περιφερειακή Ενότητα

→ Δήμος – Πόλη ή χωριό Συμβάντος

και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Στο βήμα Προεπισκόπηση καταγγελίας, εμφανίζονται τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει.

Τέλος επιλέγετε Υποβολή όπου εμφανίζεται το μήνυμα: ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ, με τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας, την ημερομηνία και την ώρα.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για υποβολή Τελωνειακής καταγγελίας, με τη μόνη διαφορά ότι στο βήμα Περιγραφή καταγγελίας, στο πεδίο Κατηγορία, επιλέγετε Τελωνειακές παραβάσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ