Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το υψηλό ενεργειακό κόστος τρομάζει τη βιομηχανία - Γιατί δεν υποχωρούν οι χονδρικές τιμές ρεύματος

Οι τιμές του ρεύματος αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πληγές για την ελληνική βιομηχανία. Και αυτό διότι ναι μεν στην χαμηλή τάση τα τιμολόγια τείνουν να πλησιάσουν τα προ κρίσης επίπεδα, έστω και αν ακόμη απέχουν σημαντικά, εντούτοις στη μέση και στην υψηλή τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι φορείς της αγοράς εκπέμπουν σήμα κινδύνου ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Ξεκινά η μηνιαία καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Τελευταία ηχηρή παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκίας Σαράντης, η οποία εκτός των άλλων σημείωσε ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές στην Ελλάδα και απέχουν πολύ από την προ κρίσης περιόδου, ενώ σημείωσε ότι έχει ζητηθεί η παρέμβαση από την Πολιτεία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.

Αυξημένη η συμμετοχή των ΑΠΕ

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά από μία μακρά περίοδο που η χονδρική του ρεύματος ήταν σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, το τελευταίο διάστημα κινείται κατά πολύ πάνω από αυτόν. Η πορεία αυτή των τιμών μάλλον προβληματίζει την αγορά και αυτό διότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό – αρκετές ημέρες και πάνω από 50% - στο μείγμα της παραγωγής.

Στην δεύτερη θέση είναι το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου εδώ και αρκετό καιρό είναι κάτω από τα 30 ευρώ η MWh. Κατά συνέπεια εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί ενώ οι συγκυρίες εννοούν οι τιμές του ρεύματος δεν υποχωρούν και απέχουν σημαντικά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΒΕ, «το ενεργειακό κόστος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και κατ’ εξοχήν όσους δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν, είναι οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια. Το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις, την κατάργηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια των βιομηχανιών με παραγωγούς, την επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs, την επαναφορά των χρεώσεων ΥΚΩ στα προ κρίσης επίπεδα και την ειδική πρόβλεψη για προστασία των επιχειρήσεων από την πιθανή αύξηση των τιμών».

Προσπάθεια επιβίωσης σε δύσκολο περιβάλλον 

Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας της χώρας μας με εξαγωγικό προσανατολισμό προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, αυξημένου ανταγωνισμού λόγω της μειωμένης ζήτησης στην Ευρώπη αλλά και μη ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά, παρά την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα.

Σημειώνουν παράλληλα πως για να μπορέσει η εγχώρια βιομηχανία να ανταγωνιστεί με ίσους όρους τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει  άμεσα τουλάχιστον στην λήψη των αυτονόητων μέτρων.  Ήτοι να υιοθετηθούν και στη χώρα μας στο σύνολο τους οι μηχανισμοί επιδότησης, οι οποίοι προβλέπονται από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο (Κατευθυντήριες Γραμμές) ή εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Γερμανία παρέχουν εδώ και καιρό ισχυρές επιδοτήσεις στις βιομηχανίες τους για να τις στηρίξουν -καθώς ακόμα και μετά την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης το κόστος της ενέργειας παραμένει υψηλότερο στην Ευρώπη όχι μόνο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα αλλά και σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ