Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι για το επενδυτικό μίγμα - Η χώρα χρειάζεται και παραγωγικές επενδύσεις, εκτός από ακίνητα, ομόλογα και μετοχές

Πηγή: Pixabay

Η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί επενδυτικό προορισμό για μία σειρά από ξένα κεφάλαια, τα οποία και έχουν απελευθερωθεί, με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα χρήματα που έρχονται στην Ελλάδα και μάλιστα σε μεγάλες… ποσότητες, αφορούν υπάρχοντα assets και γενικά μη παραγωγικές επενδύσεις.

Κατά συνέπεια υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για το αν αυτό μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία και ενισχύσει την επιδίωξη για περισσότερες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Εκεί που πραγματικά φαίνεται να έχει στηθεί ένα πραγματικό «πάρτι» - το οποίο παρά τις προβλέψεις ότι το 2024 θα τραβήξει φρένο, αυτό δεν φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία - είναι στην αγορά των ακινήτων, που σε κάποιες περιοχές γνωρίζει πραγματική έκρηξη, με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί. Σε Αττική και τουριστικές περιοχές, επικρατεί ένας οργασμός οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ και οι αγοραπωλησίες πραγματικά θυμίζουν άλλες εποχές.

Ευπρόσδεκτες αλλά χρειάζονται και... εργοστάσια 

Σε ότι αφορά βέβαια τις τιμές, αυτές καλπάζουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο ακόμη και για … φούσκα. Οι μη παραγωγικές επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές και αυτές σε ακίνητα ναι μεν είναι ευπρόσδεκτες από την χώρα, ναι μεν στηρίζουν την οικονομία αλλά ίσως να απαιτούνται περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις.

Πριν από λίγο καιρό ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής Νίκος Βέττας έκανε λόγο για την επείγουσα ανάγκη ενός νέου υποδείγματος στις επενδύσεις, μακριά από την εμπειρία του 2008 όπου τα 2/3 αφορούσαν την κατοικία, και για την ανάγκη επιτέλους να γίνει το μεγάλο βήμα στη μεταποίηση, σε μια σειρά από κλάδους, από την ενέργεια και την εξόρυξη στα φάρμακα και τα τρόφιμα.

Σημείωσε επίσης ότι «είναι καλό να έχουμε αύξηση και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, όμως δεν χρειάζεται να χτίσουμε τόσα σπίτια όσα χτίζαμε τότε οπότε αν δεν έχουμε άλλες επενδύσεις παραγωγικές δεν θα φτάσουμε να έχουμε τις επενδύσεις πάνω από 20% του ΑΕΠ. Είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας».

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων ο Ν. Βέττας σημείωσε πως «η οικονομική και πολιτική σταθερότητα από μόνη της συνεισφέρει στο να έχει τέτοιες επενδύσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι προσανατολισμένο προς τέτοιες επενδύσεις και δεν πρέπει να αλλάξει αυτό.

Αυτή η αυτόματη δυναμική δεν φτάνει, χρειάζεσαι στην πλευρά του δημοσίου τομέα να υπάρχει σταθερότητα των κανονισμών και απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου. Σταδιακή ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που θα στηρίξει τις επενδύσεις, πλην από μερικά χρόνια μιλάγαμε για αναντιστοιχία δεξιοτήτων, αλλά τώρα πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι».

Σημαντική επενδυτική ανάκαμψη μετά το 2017

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, η σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας από το 2017, και ιδιαίτερα ο υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης της μετά το τέλος της πανδημίας, επέτρεψαν τη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια (19,1% και 11,6% το 2021 και 2022 αντιστοίχως, ενώ θετικός είναι ο ρυθμός μεγέθυνσης των πάγιων επενδύσεων στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023).

Τον δυναμικό ρυθμό μεγέθυνσης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στηρίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι (αναθεώρηση του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0" εντός του 2023, επέκταση δανειακού σκέλους ΤΑΑ, έγκριση του Σχεδίου REPowerEU), ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από περισσότερους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ενισχύει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και μείωσης του υψηλού επενδυτικού κενού, το οποίο στο τέλος του 2022 υπολογίζεται σε περίπου 17 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ