Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη η Σνάμπελ για τη μείωση επιτοκίων: Υπομονή το τελευταίο μίλι θα είναι το πιο δύσκολο

Πηγή: Twitter

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για ταχεία μείωση των επιτοκίων σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κάνει υπομονή προτού χαλαρώσει το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Επικαλούμενη τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας, την αξιοσημείωτη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, η Σνάμπελ τόνισε σε συνέντευξή της στους Financial Times, ότι «αυτά τα δεδομενα προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να προσαρμοστεί σύντομα η πολιτική της ΕΚΤ».

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί, διότι γνωρίζουμε επίσης από την ιστορική εμπειρία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αναζωπυρωθεί ξανά», πρόσθεσ η Σνάμπελ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται σε στάση αναμονής, καθώς περιμένουν πρόσθετα στοιχεία για να δουν αν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό και τους μισθούς θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει ήδη από τον Απρίλιο, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να κλίνουν περισσότερο προς τον Ιούνιο.

«Τα πρόσφατα εισερχόμενα στοιχεία δεν μειώνουν τις ανησυχίες μου ότι το τελευταίο μίλι μπορεί να είναι το πιο δύσκολο. Βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα βλέπουμε μια αξιοσημείωτη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, επειδή οι αγορές τιμολογούν επιθετικά τη στροφή των κεντρικών τραπεζών. Συν τοις άλλοις, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει φόβους για νέες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα».

«Θα έλεγα ότι εισερχόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη φάση όπου η ρύθμιση και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, διότι το ζητούμενο είναι να περιοριστούν οι δευτερογενείς επιδράσεις», δήλωσε η Σνάμπελ.

Υποστηρίζοντας ότι το «αποκορύφωμα της μετάδοσης» έχει μάλλον παρέλθει, τόνισε ότι από τότε που έφτασε το 2,9%, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ «παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός».

«Παρατηρούμε μια επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας που είναι χαρακτηριστική για το τελευταίο μίλι», είπε. «Αυτό συνδέεται πολύ στενά με τη δυναμική των μισθών, της παραγωγικότητας και των κερδών» κατέληξε.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ