Νέα
  • ΓΔ: 1441.52 -0.50%
  • Τζίρος: 8,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Κοινή έκδοση ομολόγων για την ενίσχυση της άμυνας ζητούν χώρες-μέλη

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Την κοινή έκδοση ομολόγων και τη χρήση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της άμυνας της ΕΕ ζητούν χώρες- μέλη εν όψει της άτυπης συνεδρίασης του Eurοgroup και του Ecofin σήμερα και αύριο στη Γάνδη.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ΕΤΕπ για να χρηματοδοτήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε στην Ευρώπη», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Βίνσεντ Βαν Πέτενγκεμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η πράσινη μετάβαση είναι φυσικά μία πρόκληση, όπως φυσικά και η ψηφιακή μετάβαση, αλλά και η στρατηγική αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα είναι επίσης σημαντική.

Στην τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση, τα θέματα άμυνας και ασφάλειας είναι επίσης σημαντικά. Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητές μας», πρόσθεσε.

Ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν να χρησιμοποιηθεί ο κοινός δανεισμός για το σκοπό αυτό, ενώ έχει επίσης προταθεί η αξιοποίηση των πόρων της ΕΤΕπ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Κάρλος Κουέρπο, δήλωσε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κοινά δημοσιονομικά μέσα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας.

«Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο όταν μιλάμε για την άμυνα, το οποίο είναι η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ και φυσικά η ενίσχυση.  της ευρωπαϊκής άμυνας… Δεν υπάρχει μόνο το στοιχείο της κοινής έκδοσης (ομολόγων), αλλά και η χρήση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων», σημείωσε.

Ντόναχιου: Προς το παρόν οι χώρες θα πληρώνουν για την άμυνα

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν η χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών θα γίνεται από τις χώρες της ΕΕ.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι χώρες σε εθνικό επίπεδο συνεισφέρουν περισσότερο στη δική τους άμυνα και στην άμυνα της Ευρώπης. Θα εξεταστούν και άλλες επιλογές σχετικά με το πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε την ασφάλεια της ΕΕ, αλλά προς το παρόν, θα συνεχισθούν όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Εκδοση ευρωομολόγων ζήτησε η Εσθονία

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η ΕΕ θα πρέπει να επεξεργαστεί σχέδιο έκδοσης ευρωομολόγων ύψους 100 δις. ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της.  

Η ιδέα της διερεύνησης της δυνατότητας κοινού δανεισμού για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφαλείας της Ευρώπης έχει επίσης υποστηριχθεί από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όσον αφορά την ευρύτερη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, είναι σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει κοινά χρηματοδοτικά μέσα που θα χρηματοδοτούν «δημόσια αγαθά» που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και την ασφάλεια, καθώς και την άμυνα, δήλωσε ο Κουέρπο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ