Νέα
  • ΓΔ: 1435.89 +1.08%
  • Τζίρος: 70,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Από το 2025 οι στοχευμένες διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες

ΠΗΓΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Mε τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που βρίσκονται στους δήμους που έχουν υποβάλλει αιτήματα για μείωσης τους. Οι αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των δήμων όπου θα αποφασιστούν μειώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις για στοχευμένες διορθώσεις θα εφαρμοστούν από το 2025 και θα αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Στα αζήτητα το 29,6% των επιστροφών φόρου - Νέες διαδικασίες fast track για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Η αρμόδια επιτροπή η οποία εξετάζει τα αιτήματα που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας για επανακαθορισμό και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τον έλεγχο των ενστάσεων. Αυτό σημαίνει ότι στα τέλη Μαρτίου με Απρίλιο θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι θα προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές για τις οποίες η επιτροπή διαπιστώνει υπέρμετρες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022. 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες και μεγάλες μειώσεις παρά μόνο οριακές παρεμβάσεις, καθώς σχεδόν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η ψαλίδα με τις αντικειμενικές αξίες έχει ανοίξει, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων. 

Το τοπίο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων θα ξεκαθαρίσει μέχρι το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 145 Δήμοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, υπέβαλαν ενστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών  ζητώντας «κούρεμα» των τιμών ή ακόμη και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2018. 

Η αρχή έγινε από τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου,Αγ. Δημητρίου,Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου. Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.   

Ψηφιοποίηση τιμών ζώνης

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωράει στην ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ