Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για κούρεμα 10%

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Kλείνουν εως τις 8 Μαρτίου οι  εκκρεμότητες των ιδιοκτητών ακινήτων με την εφορία ώστε στη συνέχεια η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία δήλωσης ασφαλιστηρίων συμβολαίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει ακίνητά τους από φυσικές καταστροφές να τύχουν της μείωσης 10% του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους.

Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πώς κερδίζουν εκπτώσεις φόρου οι φορολογούμενοι

Οι δικαιούχοι

H έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023. Όταν υπάρχει σε ασφαλισμένη κατοικία ο φορολογούμενος που στο όνομα του έχει εκδοθεί το συμβόλαιο θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών οι οποίοι με τη σειρά τους αφού ειδοποιηθούν από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση συσχετίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την κατοικία.

Σε περίπτωση πολυκατοικιών με ένα συμβόλαιο για όλα τα διαμερίσματα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει στη πλατφόρμα όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών κάνοντας  αυτή τη διαδικασία ξεχωριστά για τον καθένα ενώ όταν το συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές η τα στοιχεία είναι λανθασμένα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία για να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις  απαραίτητες διορθώσεις.

Την προσεχή Παρασκευή 8 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για όσους θέλουν να διορθώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους αλλά και μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση  εάν αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους.

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

►Διαβάστε επίσης: Κληρώνει αύριο για παράταση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές

Νωρίτερα τα εκκαθαριστικά

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν νωρίτερα και για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι που θέλουν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν ακίνητα ή να διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα θα πρέπει να υποβάλουν το Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2024 και όχι έως και 31 Μαρτίου όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από εφέτος.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

Θα ακολουθήσει έως τις 19 Μαρτίου η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ωστε να κλειδώσει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ που φέτος θα φτάσει νωρίτερα από ποτέ σε επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρσι, το 2023, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι με τη διαφορά ότι θα τον εξοφλήσουν σε έντεκα δόσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ