Νέα
  • ΓΔ: 1436.26 +1.10%
  • Τζίρος: 65,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχεται νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Οn line φορολογική ενημερότητα και αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Διατάξεις για οn line φορολογική ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους, νέου τύπου φοροελέγχους, αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και κατάργηση της προσκόμισης βιβλίων για έλεγχο από ελεύθερους επαγγελματίες  περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

►Διαβάστε επίσης: Κρυπτονομίσματα: Ερχεται φόρος «αντίδοτο» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Το σχέδιο του ΥΠΕΘΟ

Πάνω από 85 δισεκατομμύρια ευρώ χρωστάνε στην εφορία 8.300 ΑΦΜ
Πηγή: Pixabay

Οι βασικότερες διατάξεις που  θα προστεθούν στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών είναι:

  1. Προσυμπληρωμένες και έτοιμες προς υποβολή θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις του 2024, για τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ τελειώνουν και οι παρατάσεις. Οι φορολογικές δηλώσεις είτε θα υποβληθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους μέχρι την 30η Ιουνίου, που εκπνέει η προθεσμία είτε, θα υποβληθούν αυτόματα. Νέα προθεσμία δεν θα υπάρξει καθότι δεν έχει πλέον νόημα οποιαδήποτε παράταση, αφού όλες οι δηλώσεις μέχρι την 30η Ιουνίου θα υποβληθούν είτε από τους υπόχρεους από το ίδιο το σύστημα. Σταματάει πλέον το σήριαλ των παρατάσεων που έφτανε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα θα εκδοθεί και το εκκαθαριστικό σημείωμα και θα αρχίσει να τρέχει και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης ή του συνόλου του φόρου, μέχρι την 30η Ιουλίου.
  2. Αυτόματα θα «ξεκλειδώνει» η φορολογική ενημερότητα στην περίπτωση που οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους. Συγκεκριμένα όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας. Για παράδειγμα,οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.
  3. Όσοι επαγγελματίες τηρούν απλογραφικά βιβλία δεν θα προσκομίζουν πλέον βιβλία καθώς όλη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA
  4. Αλλαγές θα υπάρξουν στον  τρόπο  επιλογής υποθέσεων που θα ελέγχονται, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση. Η ΑΑΔΕ  θα χρησιμοποιεί όλα τα ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων από το γραφείο των ελεγκτών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
  5. Το διάστημα παραγραφής θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο.

►Διαβάστε επίσης: Νέα μέτρα στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ - Η βουτιά του φυσικού αερίου και τα έσοδα τονώνουν τον προϋπολογισμό

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ