Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρώνει για το ΑΕΠ του 2023 σήμερα - Η ΕΛΣΤΑΤ ξεκλειδώνει νέα μέτρα στήριξης

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Στο ερώτημα πόσο πάνω από το 2% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, θα απαντήσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιώντας την εκτίμηση της για το σύνολο του περασμένου έτους αλλά και τα προσωρινά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Στην περίπτωση που η Ελληνική Στατιστική Αρχή  ανακοινώσει πως ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2023 ξεπέρασε την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό  για αύξηση 2,4%, θα αποτελέσει μια γερή βάση για την εκτέλεση του τρεχοντος κρατικού προϋπολογισμού και θα ανοίξει ταυτόχρονα  τον δρόμο ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμου, ακόμα και το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ κατέγραψε ηπιότερη αύξηση  κατά 2,1% ετησίως από 2,6% το 2ο τρίμηνο, συνεχίζοντας ωστόσο να υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο  της ευρωζώνης (0,0% ετησίως το 3ο τρίμηνο), για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο. Αλλωστε το 2023 χαρακτηρίστηκε από την υψηλή αβεβαιότητα και τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Οι δύο συγκρούσεις που μαίνονται ακόμα  στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή,αύξησαν κατακόρυφα τους κινδύνους ,με την ελληνική οικονομία,όμως, να επιδεικνύει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, καταγράφοντας, το πρώτο εννεάμηνο του 2023, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (2,2%) μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

►Διαβάστε επίσης: Αυτοκίνητα: Ερχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Πώς υπολογίζονται και τι αλλάζει

Οι προβλέψεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών

Σε επίπεδο προβλέψεων, η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνει στην πρόσφατη έκθεσή της «Note on the Greek economy», η ελληνική οικονομια έτρεξε το 2023 με ρυθμό 2,3%

Το ΙΟΒΕ, αναθεώρησε την αρχική του πρόβλεψη για το 2023 από 2,4% στο 2,1%, με προοπτική η ανάπτυξη να αυξηθεί για φέτος στο 2,4%.

Το ΚΕΠΕ από την πλευρά του  εκτιμά βάσει των πρόσφατων προβλέψεών του ότι  ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα θα φτάσει το 2,2% το 2023.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί και για το 2024, υποδεικνύοντας μια συνεχή ανοδική τάση και έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η σημαντική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον τρέχοντα οικονομικό ορίζοντα καθιστά αυτές τις προβλέψεις επιρρεπείς σε διακυμάνσεις.

►Διαβάστε επίσης: Νέος ποινικός κώδικας: Καμπάνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αναθεώρησε οριακά την πρόβλεψη της για την Ελλάδα αφού εκτίμησε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,2%  το 2023, αντί για την αρχική εκτίμηση που είχε διατυπώσεις για  2,3%.Σύμφωνα με την Κομισιόν,η  πραγματική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί στο ίδιο επίπεδο και το 2023, με αποτέλεσμα ελαφρώς χαμηλότερη συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη τακτική του έκθεση με βάση το άρθρο IV, αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2023 στο 2,3% από 2% στις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου. Ωστόσο, προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης κάτω από το 2% για το 2024 και το 2025.

Στο 2% ο ΟΟΣΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΟΟΣΑ που  σχετικά πρόσφατα  αναθεώρησε τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην έκθεση που δημοσίευσε στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου προβλέπει φέτος για την Ελλάδα ανάπτυξη 2% έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,8% στην ενδιάμεση έκθεση για όλα τα κράτη μέλη του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ