Νέα
  • ΓΔ: 1459.77 +0.51%
  • Τζίρος: 63,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια - Τρόφιμα: Xαραμάδα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού - Τα τσουχτερά πρόστιμα και ο ρόλος των καταναλωτών

Μάχη με την ακρίβεια έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Μάρτιος θεωρείται κομβικός μήνας για την επόμενη ημέρα, αφού αναμένεται να αποτυπωθούν στην αγορά οι παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση με βάση τις οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να επέλθει μία σημαντική μείωση στις τιμές.

Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά αφού στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν σημαντικές μειώσεις τιμών σε μία σειρά από αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά αναφέρουν επίσης ότι αυτό αποτελεί μία πάγια τακτική όταν υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις και κανείς δεν μπορεί εγγυηθεί ότι αυτή η εικόνα θα παγιωθεί στην αγορά.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν επίσης ότι σε αυτή την μάλλον ιδιόμορφη κατάσταση καθοριστικό ρόλο θα μπορούσαν διαδραματίσουν οι καταναλωτές.

Όπως αναφέρουν η κυβέρνηση προχωρεί σε μία σειρά παρεμβάσεων και σε μία σειρά επιβολής προστίμων σε όσους παρανομούν και αναμένει από τους καταναλωτές να τιμωρήσουν ή να επιβραβεύσουν ανάλογα όλους εκείνους που ακολουθούν ή στέκονται απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές και να πάρουν μία ανάσα τα νοικοκυριά.

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Θετικές βλέπει τις προοπτικές για το 2024 η Alpha Bank, αλλά υπάρχουν τρεις μεγάλες προκλήσεις

Τα πρόστιμα και η στάση των καταναλωτών 

Μάλιστα αναλυτές αναφέρουν ότι η εικόνα που υπάρχει, κυρίως στα social media, αναφορικά με την τελευταία επιβολή προστίμων σε δύο εταιρίες, δημιουργεί αν μη τι άλλο έντονο προβληματισμό.

Όπως σημειώνουν δεν είναι δυνατόν κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά την επιβολή της νομιμότητας, μόνο και μόνο μόνο γιατί υπάρχει διαφορά τιμής αλλά και γιατί η μια εκ των δύο ανήκει σε πολυεθνικό fund.

Αναφέρουν επίσης ότι μοναδικό κριτήριο στην επιβολή προστίμων είναι τα περιθώρια κέρδους και η νομοθεσία και τίποτε άλλο και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναφέρουν, αν και αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις, ότι η θετική επίπτωση στο πληθωρισμό των τροφίμων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, αν και κάποιοι σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος.

 

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Απόβαση Γερμανών φέτος - Αυξημένες κατά 7% οι προκρατήσεις

Τα στοιχεία της Eurostat

Να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα τρέχει με 5,8%, έναντι 7,1% τον Ιανουάριο και 7,6% τον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη ο συγκεκριμένο δείκτης τρέχει με 4%.

Ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3,2%, ενώ ανάλογο ήταν το ποσοστό τον Ιανουάριο και 3,7% τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρωζώνη ο εναρμονισμός πληθωρισμός κατέγραψε μικρή μείωση στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο και στην Ευρωζώνη στο 2,8%.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη έχει η ομάδα «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» με ρυθμό 4% από 5,6% τον Ιανουάριο, ακολουθούμενη από τις «υπηρεσίες» με 3,9% έναν 4% τον Ιανουάριο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6% έναντι 2% ένα μήνα πριν) και την ενέργεια (-3,7% έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ