Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια στο σαρακοστιανό τραπέζι - Αρωμα αισχροκέρδειας από το crash test των τιμών

Μικτή εικόνα εμφανίζουν τα πρώτα στοιχεία για την ακρίβεια του φετινού σαρακοστιανού τραπεζιού, καθώς τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές σε θαλασσινά και ψαρικά τον περασμένο Φεβρουάριο δείχνουν - προς μεγάλη έκπληξη - ότι τα φρέσκα είναι ακριβότερα, ενώ τα κατεψυγμένα φθηνότερα από πέρσι! Κι αυτό ενώ μαίνονται οι επιθέσεις των φιλοιρανών ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλοία που μεταφέρουν τα κατεψυγμένα θαλασσινά κατά μείζονα λόγο από την Ασία (οι εισαγωγές προέρχονται κυρίως από Ινδία, Ινδονησία, Βιετνάμ και Νότια Αφρική) μέσω Ερυθράς Θάλασσας στην Ελλάδα και από εδώ στις αγορές της κεντρικής και Β. Ευρώπης αναγκάζονται πλέον να κάνουν τον διάπλου της Αφρικής, ένα ταξίδι που αυξάνει το κόστος στον εκτελωνισμό κατά 8% με 10%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. 

Το crash test της «Ημερησίας» εστίασε στον πληθωρισμό των τιμών σε θαλασσινά κατεψυγμένα και φρέσκα, όπως επίσης και σε ψάρια κατεψυγμένα και φρέσκα, ενώ οι συγκρίσεις έγιναν με βάση τις τιμές του περασμένου Φεβρουαρίου και του φεβρουαρίου του 2023.

Τα στοιχεία, λοιπόν, αποκαλύπτουν τις εξής διαφορές: 

 • Θαλασσινά κατεψυγμένα: - 4% (φτηνότερα φέτος από πέρσι)
 • Φρέσκα θαλασσινά: +2,77% (ακριβότερα φέτος από πέρσι) 
 • Κατεψυγμένα ψάρια: 0% 
 • Ψάρια νωπά: +14% (πολύ ακριβότερα φέτος από πέρσι). 

Φυσικά πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα και οι τιμές του Μαρτίου, που πιθανότατα θα είναι αυξημένες παντού, δεδομένου ότι είμαστε πλέον πολύ εγγύτερα στην Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο η πορεία των τιμών τον Φεβρουάριο είναι ενδεικτική. Αν λοιπόν δεν αυξάνονται στην λιανική τα κατεψυγμένα που έρχονται από μακριά, πώς αυξάνονται και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό οι τιμές των νωπών ψαριών και θαλασσινών;

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ακριβώς λόγω της ανάφλεξης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Έλληνες εισαγωγείς κατεψυγμένων θαλασσινών αναζήτησαν πρώτη ύλη από άλλες αγορές πλην της Ασίας και ειδικότερα στη Ν. Αμερική, κάτι που βοήθησε ώστε να μην εμφανιστούν ελλείψεις, κάτι που θα οδηγούσε εκ νέου στα ύψη τις τιμές.

Οι φετινές αυξήσεις  

Παράγοντες της αγοράς λένε στην «Η» πως οι αυξήσεις θα κυμανθούν φέτος σε επίπεδα 8% - 10% και ειδικότερα: 

 • Κατεψυγμένο Θράψαλο: Πέρσι κόστιζε 7,5€/Kg και φέτος κοστίζει 9€/Kg (+20%)
 • Καλαμάρια Ειρηνικού: Πέρσι κόστιζε 4,5€/Kg και φέτος κοστίζει 5€ (+11%)
 • Χταπόδι Ινδονησίας: Πέρσι κόστιζε 10€/Kg και φέτος κοστίζει 12€ (+20%) 

Τσουχτερό το φετινό τραπέζι

Οι τιμές σε κάποια προϊόντα έχουν διπλασιαστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Χρύσας Φώσκολου, στην Βαρβάκειο αγορά, σε ιχθυοπωλείο αλλά και σε μεγάλο σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, τα χταπόδια στη βαρβάκειο αγορά κοστίζουν έως 15 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιλέξει ένα ψαράδικο σε κάποια γειτονιά θα τα βρει έως και 7 ευρώ ακριβότερα ενώ σε ένα σούπερ μάρκετ κατεψυγμένο χταπόδι το κιλό έχει από 15,70 εως 16.30

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα καλαμάρια τα οποία στην Βαρβάκειο αγορά πωλούνται 8,5-9 ευρώ, ενώ σε σούπερ μάρκετ τα βρίσκει κανείς σε διπλάσια τιμή και σε ιχθυοπωλείο σκαρφαλώνουν στα 22 ευρω

Επιπροσθέτως, οι γαρίδες στη Βαρβάκειο πωλούνται στα 12 ευρώ, ενώ σε ιχθυοπωλείο στα 18 και σε σούπερ μάρκετ από 14.20 - 19,9 ευρώ.

Φαρμάκι οι σαλάτες

Φαρμάκι οι τιμές στις νηστίσιμες σαλατες, που παρουσιαζουν αύξηση 110% από πέρυσι με τα στοιχεία να είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της ακρίβειας.

Η ταραμοσαλάτα 400 γρ. το 2023 κυμαίνονταν στο 1,80 ευρώ, ενώ φέτος το 2024 έχει σκαρφαλώσει στο 3, 79 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι μελιτζανοσαλάτες αυξήθηκαν από πέρυσι 68% μιας και το 2023 τις συναντούσαμε στο 2,18 ευρώ, ενώ το 2024 έχουν αγγίξει τα 3,68 ευρώ.

«Αλμυρός» και ο χαλβάς 

Τσιμπημένος είναι και ο χαλβάς φέτος, καθώς για 400 γρ. αμύγδαλο το 2023 οι καταναλωτές δαπανούσαν από 2,80  - 3,00 ευρώ, ενώ φέτος το 2024 η τιμή έχει φθάσει στο 4,15 ευρώ. Το ίδιο και στο κακάο με το 2023 να βρίσκουμε τις τιμές στο 2,36 ευρώ και το 2024 να αγγίζουν το 3,85 ευρώ.

Φωτιά και η λαγάνα

Φωτιά και για τη τιμή της λαγάνας μιας και το περασμένο έτος η τιμή ήταν στο 2,80 - 3,50 ευρώ ενώ φέτος σκαρφαλώνει στα 3,70 - 4,50 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ