Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μπλόκο και οι «κόφτες» στην Golden Visa – Όλες οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Aλλαγές στα όρια απόκτησης της Golden Visa για να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίες μπορούν να οριστικοποιηθούν αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση, ρυθμίσεις για την εκκίνηση του χρόνου παραγραφής και τη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων περιλαμβάνονται μεταξύ των διατάξεων που ενσωματώνονται στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε  το οικονομικό επιτελείο και το οποίο θα τεθεί έως αύριο σε δημόσια διαβούλευση. 

Οι βασικές διατάξεις:

  1. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήματα από άλλη πηγή απαλλάσσονται φέτος από την υποχρέωση της συμπλήρωσης και της υποβολής φορολογικής δήλωσης. Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ η οποία θα έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για το ύψος του εισοδήματος και συνεπώς του αναλογούντος φόρου. Εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης και υποβολής της φορο-δήλωσης.
  2.  Οι χρόνοι για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων παραμένουν ίδιοι αλλά το διάστημα παραγραφής θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο.
  3. Oριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου  ενώ τίθεται χρονικό πλαφόν στον χρόνο του ελέγχου ο οποιος προσδιζεται σε ένα έτος.Μπορεί να παραταθεί 6 μήνες ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις άλλους 6 μήνες. Ταυτοχρονα εισάγεται  ένας νέος προσδιορισμός φόρου ,ενδιαμεσος προσδιορισμός φόρου ,που θα δίνει τη δυνατότητα να  εντοπιστεί φορολογητέα ύλη  για επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας ,όπως είναι οι εποχικές.
  4. Σε χρόνο εξπρές θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα στην περίπτωση που οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους π.χ. στους δήμους. Ειδικότερα όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας, δηλαδή οι δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο θα «ξεμπλοκάρει» αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.
  5. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν φορολογικά αρχεία, βιβλία και στοιχεία κατά τη διαδικασία του ελέγχου καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  6. Καθιερώνεται η καθολική ψηφιακή, ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων και έτσι κλείνουν τα παράθυρα δικαστικής αμφισβήτησης του χρόνου, της μορφής και του περιεχομένου της επικοινωνίας.

Oι αλλαγές στην Golden Visa

Aπό 31 Μαρτίου, αλλάζει το όριο απόκτησης Golden Visa για πολίτες τρίτων χωρών. 

Ειδικότερα, το όριο για την απόκτηση Χρυσής Βίζας αυξάνεται στις 800.000 ευρώ στις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
  • Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
  • Περιφερειακή Ενότητα Σαντορίνης και
  • Νησιά άνω των 3.100 μονίμων κατοίκων

Στις υπόλοιπες περιοχές η αξία που θα πρέπει να καταβάλει ο επενδυτής για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και 250.000 ευρώ για διατηρητέα ή ακίνητα βιομηχανικής χρήσης.

Το ελάχιστο εμβαδόν ακινήτου για Golden Visa θα ανέλθει στα 120 τ.μ.,  ενώ στις περιπτώσεις εξ αδιαιρέτου ακινήτου η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται τουλάχιστον σε 800.000 ή 400.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.

Πολίτες τρίτων χωρών που θα εξοφλήσουν το τίμημα, ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή αν υπογράψουν προσύμφωνα με πληρωμή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να αιτηθούν άδεια διαμονής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα. Αν για κάποιο λόγο δεν ολοκληρωθεί η αγορά ακινήτων δίνεται επιπλέον χρόνος για την εξεύρεση νέου ακινήτου.

Oι δηλώσεις

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας υπηρετεί τους στόχους για διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από την ΑΑΔΕ. Διαδικασίες που έως σήμερα γίνονταν με ανταλλαγή εγγράφων με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, να αδικείται ο πολίτης, θα γίνονται στο εξής ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια. Επιπλέον, δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον τα εισοδήματά τους είναι εκ των προτέρων γνωστά στις φορολογικές αρχές.

Παράλληλα, προχωρούμε σε μια ισορροπημένη ρύθμιση για τη Golden Visa, που λαμβάνει υπόψη πρωτίστως τις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών, χωρίς να ξεχνούμε ωστόσο την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Εισάγουμε κίνητρα για μετατροπή κτιρίων σε κατοικίες, λαμβάνουμε μέριμνα για τη διάσωση διατηρητέων κτιρίων που αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θέτουμε ρητή απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων της Golden Visa σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στη συνολική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης η οποία αποσκοπεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στην εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης για όλους τους πολίτες λαμβάνοντας υπόψιν ωστόσο και την ανάγκη να συνεχιστούν οι επενδύσεις με πιο ισορροπημένους όρους».

O Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούμε αποφασιστικά σε μια ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Τολμώ να πω ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί μία από τις πιο σημαντικές τομές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού στην Ελλάδα. Με μέτρα όπως η καθιέρωση των αυτόματων, προσυμπληρωμένων δηλώσεων, απαλλάσσουμε περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους από τη διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης. Αντιστοίχως, αποφορτίζουμε δραστικά τις ΔΟΥ και το ελληνικό δημόσιο, ενώ με τον ίδιο στόχο καταργούμε επίσης την υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων στην εφορία για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις. Θέτουμε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους, ώστε να μην υπάρχουν χρονίζουσες εκκρεμότητες που επιβαρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους. Γενικότερα, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας συνιστά ένα ποιοτικό άλμα προς την ψηφιοποίηση του κράτους και την ουσιαστική πάταξη της γραφειοκρατίας. Ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύει την βούληση της Κυβέρνησης να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα κάθε Έλληνα πολίτη, ιδιαίτερα στις συναλλαγές του με τις οικονομικές και φορολογικές υπηρεσίες».

O Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Αξιοποιώντας τη δεκαετή εμπειρία εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εισηγούμαστε μια σειρά από βελτιώσεις, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και του επαγγελματισμού των υπηρεσιών μας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός και, ταυτόχρονα, την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μας με τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Η ψηφιακή επικοινωνία με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η ενίσχυση των διαλειτουργικοτήτων με τους λοιπούς δημόσιους φορείς, οι νέοι κανόνες για τα είδη και το χρόνο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, αποτελούν πολύ σημαντικά βήματα στην επίτευξη των στόχων μας».

Η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα, ανέφερε: «Με το νομοθέτημα θεωρούμε ότι επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας σε μια Φορολογική Διοίκηση για την οποία η αυτοματοποίησή των διαδικασιών, η απλοποίησή τους, η ψηφιοποίηση και η διαφάνεια αποτελούν θεμέλιο λειτουργίας της. Με τις θεσπιζόμενες διατάξεις, η Φορολογική Διοίκηση επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τον φορολογούμενο - ταχύτερα και αποδοτικότερα. Χρησιμοποιεί ασφαλείς ψηφιακές εφαρμογές στο πλαίσιο ευρύτερης διαλειτουργικότητας του Δημόσιου Τομέα. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του φορολογούμενου. Παράλληλα, η Διοίκηση καθορίζει είδη ελέγχου και προσδιορισμού του φόρου, χρονικά όρια για τη διενέργεια των ελέγχων αυτών και εξειδικεύει το χρονικό διάστημα της παραγραφής με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο φορολογούμενος και διασφαλίζονται πληρέστερα τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ