Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα - Brent: Φόβοι ότι η τιμή της βενζίνης θα αγγίξει τα 2 ευρώ στο δρόμο για το Πάσχα

Αλλαγή του momentum στις διεθνείς αγορές αναφορικά με τις τιμές του πετρελαίου, με αφορμή τις ενδείξεις για την ζήτηση λόγω μεταβολής των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά και τις συνεχιζόμενη αναταραχή στα μέτωπα του πολέμου τόσο στην Μ. Ανατολή, όσο και στο Ρώσο ουκρανικό μέτωπο.

Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία ότι σύντομα θα δούμε τιμές για το Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, κάτι που έχει να συμβεί από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου.  Σήμερα το συμβόλαιο Απριλίου για το Brent ξεπέρασε τα 89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό ξεπέρασε και τα 85 δολάρια βαρέλι.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές, βρίσκεται προ των πυλών νέο κύμα ανατιμήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων, οι οποίες και θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες στην αντλία.

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Υποδομές και έλλειψη προσωπικού τα δύο μεγάλα αγκάθια στο δρόμο για το νέο ρεκόρ το 2024

4 λεπτά το λίτρο «τσίμπησε» η βενζίνη το Μάρτιο 

Το Μάρτιο οι τιμές στην Βενζίνη σημείωσαν άνοδο σε μέσα επίπεδα κατά 4 λεπτά το λίτρο και από 1,903 ευρώ που ήταν την 1η Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 1,943 ευρώ το λίτρο.

Αντίθετα μείωση παρουσίασε η τιμή του diesel κίνησης που σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 1,707 ευρώ το λίτρο από 1,725 ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν. Μικρή κάμψη είχε και η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης, η ζήτηση του οποίου πάντως έχει σχεδόν μηδενιστεί, αφού οι καιρικές συνθήκες εφέτος ήταν μάλλον καλοκαιρινές παρά χειμερινές και τις τελευταίες ημέρες ο καιρός θυμίζει Ιούνιο, παρά αρχές Απριλίου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αττική. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,912 ευρώ το λίτρο από 1,872 ευρώ, πριν από 30 ημέρες. Χαμηλότερη είναι η τιμή για το diesel κίνησης που ανέρχεται σε 1,673 ευρώ από 1,688 ευρώ το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα με την ζήτηση να αυξάνεται και τις διεθνείς τιμές να μην υποχωρούν, τότε δεν αποκλείεται να δούμε σε ακόμη μεγαλύτερο πρατηρίων την τιμή να είναι στην περιοχή των 2 ευρώ το λίτρο.  

«Η νέα εβδομάδα, ο νέος μήνας και το νέο τρίμηνο υποδεχθήκαμε με κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με έμμεση εμπλοκή του Ιράν», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής του χρηματιστή πετρελαίου PVM, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Δυναμική εκκίνηση το πρώτο 3μηνο του 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες

Η εμπλοκή του Ιράν

Ο Varga της PVM προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με εύλογο αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου».

Στο άλλο μέτωπο η Ουκρανία χτύπησε την Τρίτη ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας με επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη περιοχή Ταταρστάν νοτιοανατολικά της Μόσχας, περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) από τις γραμμές του μετώπου της σύγκρουσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ