Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόρμαν (γ.γ. ΟΟΣΑ): Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία αλλά μεγάλες οι προκλήσεις - Τι είπε για την Ελλάδα

Corman, OECD
Πηγή: Eurokinissi

Η παγκόσμια οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα στις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, καθώς μάλιστα παραμένει σημαντική αβεβαιότητα για τις προοπτικές, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο έχει φέτος ως κεντρικό θέμα τη μεγάλη μετάβαση.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,9% για φέτος και 3% για το 2025, με την ελληνική οικονομία να συνεχίσει να έχει υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη, είπε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ. 

Για τον πληθωρισμό είπε ότι μειώνεται παγκοσμίως και εκτιμάται στο τέλος του 2025 να έχει επανέλθει στον στόχο των κεντρικών τραπεζών σε όλες τις χώρες της G20, με εξαίρεση την Τουρκία και την Αργεντινή.

Αναφέρθηκε σε πέντε μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι το άνοιγμα των αγορών, η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση της παραγωγικότητας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η εκ νέου δημιουργία δημοσιονομικών «μαξιλαριών» και ανθεκτικών δημόσιων οικονομικών.

Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα χαμηλότερη από του ΟΟΣΑ

Για την παραγωγικότητα είπε ότι η αύξησή της αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα, καθώς είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σημείωσε ότι έχει σημειωθεί επιβράδυνση διεθνώς στην αύξησή της, η οποία οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων και τόνισε την ανάγκη να ενταθεί η ψηφιακή μετάβαση και η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Για τη δημογραφική γήρανση κτύπησε καμπανάκι, αναφέροντας την πρόβλεψη ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχεί το 2050 στο 53% του πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία. Επομένως, είπε, πρέπει να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος υγείας, ενώ σημείωσε ότι η μετανάστευση μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του προβλήματος.

Για το άνοιγμα των διεθνών αγορών είπε ότι αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση η τάση αυτή επιβραδύνθηκε και υπήρξαν νέες προκλήσεις από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Εκανε αναφορά στην ελληνική ναυτιλία, στην οποία αντιστοιχεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, λέγοντας ότι η επίλυση των γεωπολιτικών κρίσεων θα ήταν πολύ σημαντική γι’ αυτή.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σημείωσε ότι η πολιτική για την μείωση των εκπομπών ρύπων πρέπει να ισχύει σε όλες τις χώρες και όχι μόνο σε ορισμένες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ