Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος - Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο / Πηγή: AP

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με την έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor).

Για το 2023 εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως υπήρξε μία θετική έκπληξη και το πλεόνασμα διαμορφώθηκε τελικά κοντά στο 2% (σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» διαμορφώθηκε στο 1,7%).

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διατηρηθεί στο 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029 που είναι ο χρονικός ορίζοντας των προβλέψεων του Ταμείου.

Αν ληφθούν υπόψη και οι τόκοι για το δημόσιο χρέος, προβλέπεται έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 0,9% του ΑΕΠ φέτος, το οποία θα αυξηθεί σταδιακά στο 1,4% το 2029.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο θα μειωθεί σταδιακά στο 0,2% το 2029, ενώ το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από 3,5% στο 2,3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Γ. Στουρνάρας: Θετική έκπληξη της ελληνικής οικονομίας - Κοντά στο 2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023

Μείωση του χρέους στο 138,8% το 2029

Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτρέψουν τη σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, με το ύψος του να υποχωρεί στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029. Το ίδιο έτος, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης προβλέπεται να είναι ελαφρά μειωμένο στο 87,7% του ΑΕΠ από 88,6% το 2023.

Τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθούν σταδιακά από 46,8% του ΑΕΠ φέτος στο 43,7% το 2029, ενώ οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν από το 47,7% του ΑΕΠ στο 45,1%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή έκθεσή του, το Ταμείο προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2% για φέτος και 1,9% για το 2025.

Διαβάστε επίσης: Γκεοργκίεβα - ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία έχει υπάρξει εκπληκτικά ανθεκτική παρά τις προκλήσεις

Αύξηση του παγκόσμιου χρέους

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική έγινε πιο επεκτατική το 2023 παγκοσμίως, μετά τη βελτίωση στο μέτωπο των ελλειμμάτων και του χρέους την προηγούμενη διετία, και καλεί τις χώρες να επιμείνουν στη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς το χρέος αυξάνεται, σε μία χρονιά που θα γίνουν εκλογές σε πάρα πολλές χώρες.

«Οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προοπτικές βελτιώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες. Ο πληθωρισμός μειώθηκε, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες χαλάρωσαν και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι ισορροπημένοι. Ωστόσο, πολλές χώρες συνεχίζουν να δυσκολεύονται με το υψηλό δημόσιο χρέος και τα υψηλά ελλείμματα, εν μέσω νέων προκλήσεων από τα υψηλά πραγματικά επιτόκια και τις φθίνουσες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», σημειώνει το Ταμείο.

Τέσσερα χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, οι δημόσιες δαπάνες, χωρίς τις πληρωμές τόκων, παρέμειναν περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα στις αναπτυγμένες οικονομίες (εκτός των ΗΠΑ) και 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες στις αναδυόμενες οικονομίες (εκτός της Κίνας).

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Απειλές για την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς και οι επιθέσεις Χούθι

ΗΠΑ και Κίνα στην αιχμή των αυξήσεων

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 93% του ΑΕΠ το 2023 και παρέμεινε 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το προ της πανδημίας επίπεδο, με την αύξηση να καθοδηγείται από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, την αμερικανική και την κινεζική, όπου αυξήθηκε κατά 2 και 6 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ