Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπ. Βάσλε: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλίνει εντελώς από τη Fed για τη μείωση επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοήσει πλήρως τη δυναμική του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ όταν χαράζει την πορεία μείωσης των επιτοκίων της, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπόστιαν Βάσλε

Αν και οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στις δύο οικονομίες μπορεί να απαιτούν διαφορετικές απαντήσεις, υπάρχουν διασυνδέσεις που οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη θα λάβουν υπόψη τους, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή διαφορετική από της Ευρωζώνης. Έτσι, είναι λογικό επακόλουθο ότι και η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής μπορεί επίσης να είναι διαφορετική, αλλά αυτή η απόκλιση έχει όρια», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά το μήνυμα της ΕΚΤ ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο μετά τη μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Μάρτιο. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η επίμονη αύξηση του πληθωρισμού – έφτασε στο 3,5% τον Μάρτιο - οδήγησε τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι της θα περιμένουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως  πριν μειώσουν τα επιτόκια.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι κινητήριοι μοχλοί του υψηλότερου ή πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ να γίνουν ορατοί και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως  και στην Ευρωζώνη», είπε ο Βάσλε, σημειώνοντας επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η βασική ανησυχία είναι ότι μια παρατεταμένη περίοδος νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να πλήξει το ευρώ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες ότι τα μέλη του Δ.Σ. της θα παρακολουθούν τις διακυμάνσεις «πολύ προσεκτικά», παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος στόχος για το επίπεδό της.

Πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Μιλώντας σήμερα στην Ευρωβουλή, ο αντιπρόεδρος, Λουίς ντε Γκίντος, επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για την πορεία των επιτοκίων, ενώ επανέλαβε τη θέση της κεντρικής τράπεζας ότι η συνέχιση της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού θα επιτρέψει τη μείωσή τους.

Μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο φαίνεται πιθανή, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες τους επόμενους μήνες, εάν οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ επιβεβαιωθούν, δήλωσε ο Βάσλε.

«Εάν το βασικό σενάριο υλοποιηθεί, τότε πολύ σύντομα θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το επίπεδο της περιοριστικής πολιτικής και να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους… Όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, για μένα θα ήταν σκόπιμο να συζητήσουμε και περαιτέρω βήματα που σχετίζονται με το ρυθμό, τη συχνότητα αλλά και το τελικό σημείο», είπε.

Ο Vasle προειδοποιεί ότι οι μειώσεις του κόστους δανεισμού θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν. «Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί ένα σενάριο, στο οποίο οι γεωπολιτικές εντάσεις θα γίνουν ορατές στις τιμές της ενέργειας και σε άλλες τιμές και τότε θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», είπε.

«Τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι σχετικά ευνοϊκά… Αν όλα πάνε, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή με τους μισθούς, ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί και θα είμαστε σε θέση να είμαστε όλο και λιγότερο περιοριστικοί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους», πρόσθεσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ