Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός και γεωπολιτικές εντάσεις παγώνουν τα σχέδια για μειώσεις επιτοκίων

Το τέρας του πληθωρισμού και η απληστία των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον σε πολλές περιοχές του πλανήτη, φέρνει ανατροπές στα σχέδια των Κεντρικών Τραπεζών σχετικά με την μείωση επιτοκίων.

Τα αισιόδοξα σενάρια στις αρχές του έτους, ήθελαν ο αριθμός των μειώσεων να κινείται μεταξύ 4 και 6, εντός του 2024. Πλέον η κατάσταση έχει αναστραφεί και κανείς δεν θα πέσει από τα σύννεφα στην περίπτωση εκείνη που δεν γίνει καμία μείωση επιτοκίων μέσα στον χρόνο, ειδικά από την Fed.

Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, αφού τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, είναι σίγουρο ότι η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα και ως εκ τούτου οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν πρόκειται να είναι οι επιθυμητοί με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για χώρες όπως η Ελλάδα που επηρεάζονται πιο εύκολο από το διεθνές περιβάλλον.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες, η εικόνα στις οικονομίες (ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Βρετανία) είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ η εικόνα του πληθωρισμού είναι πολύ πιο δυσμενής και έτσι αν κάποιος στοιχημάτιζε το ποιος θα τραβήξει πρώτος την σκανδάλη της μείωσης επιτοκίων, μάλλον αυτή δεν θα ήταν η Fed.

Σε εκείνο πάντως που όλοι συμφωνούν είναι ότι στην περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης στην Μ. Ανατολή, θα πρέπει να ξεχαστεί το σενάριο μείωσης επιτοκίων.

Μπετόν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ τρεις μήνες τώρα ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, δίχως σημάδια αποκλιμάκωσης. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Fed να μην έχει ως βαρόμετρο στην λήψη των αποφάσεών της την εξέλιξη του πληθωρισμού, ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοήσει το γεγονός ότι δεν υποχωρεί, κάτι που σε συνδυασμό με την πορεία των λιανικών πωλήσεων μάλλον αναιρεί για την ώρα το σήμα της χαλάρωσης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός μάλιστα που η Bank of America έχει τοποθετήσει την πρώτη μείωση του επιτοκίου της Fed από τον Ιούνιο μέχρι τον… Δεκέμβριο. Συνήθως έδινε ένα εύρος ενός ή δύο μηνών. Και η Goldman Sachs, η οποία κάποτε βρισκόταν στο στρατόπεδο των «πέντε περικοπών», έχει πλέον μετατοπιστεί από τρεις σε δύο, ξεκινώντας τον Ιούλιο και όχι τον Ιούνιο.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαίωσε ότι η πρώτη περικοπή είναι πολύ πιθανό να συμβεί στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με την Goldman Sachs, δεδομένης της σημαντικά ασθενέστερης ευρωπαϊκής αναπτυξιακής απόδοσης σε σχέση με τις ΗΠΑ, αναμένεται ότι οι τρεις πρώτες περικοπές θα είναι διαδοχικές, κατεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% έως τον Σεπτέμβριο.

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια, είναι πως έχουν πέσει τόσο έξω οι εκτιμήσεις των αγορών, αλλά και εν μέρει των Κεντρικών Τραπεζών. Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, ο κύριος λόγος είναι ότι ο κόσμος είναι παγιδευμένος σε παλιούς τρόπους σκέψης, που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει γρήγορα και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σπεύσουν να μειώσουν τα επιτόκια και να τα επαναφέρουν στην εποχή μετά την επιδημία. Η πραγματικότητα είναι σαφώς πιο περίπλοκη από αυτό.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ