Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η πρώτη ανάλυση για τις επιπτώσεις της επίθεσης του Ισραήλ σε πετρέλαιο, πληθωρισμό και επιτόκια

πετρέλαιο

Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ιράν, σημειώνει το Bloomberg σε μια άμεση ανάλυσή του για τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το σημερινό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν και η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Καθώς οι πρώτες ενδείξεις από τα αντίποινα του Ισραήλ υποστηρίζουν πως το ισραηλινό χτύπημα ήταν μια μάλλον «συμβολική επίθεση» (αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Israel Ziv στο κανάλι 12 του Ισραήλ), το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει τώρα το Ιράν.

«Η απάντηση του Ιράν θα καθορίσει και τον ευρύτερο αντίκτυπο αυτής της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομία», ξεκαθαρίζουν οι αναλυτές του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου. Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο; «Να αποφευχθεί η κλιμάκωση μέσω ενός δεύτερου χτύπηματος του Ιράν απευθείας στο Ισραήλ», υποστηρίζει ο Ziad Daoud Chief Emerging Markets Economist του Bloomberg. 

Περιορισμένος αντίκτυπος

Σε αυτή την περίπτωση ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; «Πάνω από έξι μήνες βίας στη Μέση Ανατολή έχουν δείξει ότι ένας πόλεμος που περιορίζεται στη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να είναι καταστροφικός σε ανθρωπιστικό επίπεδο και για τις περιφερειακές οικονομίες, αλλά έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις προμήθειες πετρελαίου, και επομένως στην παγκόσμια ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και επιτόκια», τονίζει ο Z. Daoud. 

Λιμάνι τα ομόλογα

Από την πλευρά του ο Ven Ram Cross Assets Strategist στο Dubai αναφέρει πως «οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να αυξηθούν στην Ευρώπη και, μαζί και με τα ομόλογα των ΗΠΑ, θα αποτελέσουν το καταφύγιο επιλογής για τους επενδυτές στον απόηχο της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν». 

Ο ίδιος αναλυτής αναφέρει πως το αργό πετρέλαιο θα ωφεληθεί επίσης (θα αυξηθούν οι τιμές του), αν και το οποιοδήποτε ράλι στις τιμές θα οφείλεται περισσότερο στις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς, δεδομένου ότι το γεωγραφικό επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται σε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη

«Τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας και των ΗΠΑ αναδείχθηκαν ως επιλογές ασφαλείας - ασφαλή λιμάνια - σε μια ολοκληρωμένη μελέτη με αφορμή την πανδημία της Covid-19 το 2020. Αν η σύγκρουση κλιμακωθεί, τότε αυτό μπορεί να αποδειχθεί για άλλη μια φορά και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας μπορεί να τραβήξουν και πάλι το ενδιαφέρον των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια σε καιρό κρίσης. 

Εξαίρεση συνιστά ο χρυσός και, ίσως σε μικρότερο βαθμό, το ελβετικό φράγκο». 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ