Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Ψαλίδι 50% στις χρεώσεις POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ - Στο 0,5% η προμήθεια

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Με νόμο μειώνονται οι προμήθειες στις μικροσυναλλαγές με POS, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σήμερα ο μέσος όρος των προμηθειών στο πλαστικό χρήμα για τέτοιες συναλλαγές είναι κοντά στο 1% περίπου και με τη νομοθετική ρύθμιση που έρχεται εντός της εβδομάδας (ή το αργότερο την επόμενη) θα πρέπει να μειωθεί στο 0,5% οριζόντια για συναλλαγές έως 10 ευρώ.

Επί της ουσίας μπαίνει ένα πλαφόν 0,5% επί της προμήθειας για πληρωμές με POS σε μικρο-συναλλαγές που αφορά όλους τους εμπλεκόμενους. 

Το πλαφόν θα αφορά τους μικρούς 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η ρύθμιση δεν θα μπαίνει στις λεπτομέρειες της διανομής των επιμέρους προμηθειών που θα χτίζουν το 0,5% ανάμεσα σε τράπεζες, εκκαθαριστές και διεθνή σχήματα πληρωμών, αλλά θα ορίζει το τελικό, αθροιστικό ποσό της συνολικής προμήθειας το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση δεν θα αφορά οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις για συναλλαγές έως 10 ευρώ, αλλά μόνο τους «μικρούς παίκτες» που θα οριστούν με ΚΑΔ. Δηλαδή θα αφορά περίπτερα, ταξί, μίνι μάρκετ κλπ. Δεν θα αφορά, για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ, ακόμη και για αγορές κάτω των 10 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι κρίκοι της αλυσίδας που εισπράττει προμήθειες από μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα είναι οι τράπεζες, οι πάροχοι - εκκαθαριστές, αλλά και τα διεθνή σχήματα πληρωμών Visa και Mastercard που φαίνεται να έχουν τα υψηλότερο μερίδιο προμηθειών σε αυτό το τριμερές σχήμα. 

Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική διάταξη θα μειώνει ορίζοντια - από την δημοσίευση της σε ΦΕΚ και μετά - τις προμήθειες και τις χρεώσεις σε συναλλαγές έως 10 ευρώ στο 0,5%.

Τέλος Απριλίου λήγει και η τελευταία προθεσμία για την διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση. 

Προαναγγελία στους Δελφούς

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, το προηγούμενο διάστημα γκρίνιαζαν δίκαια οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, όπως περίπτερα, τα ταξί, μίνι μάρκετ, καθώς επιβαρύνονται με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ. Αυτές οι προμήθειες, όπως είπε, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, acquirers και διεθνή σχήματα πληρωμών), σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηδάκης είχε προαναγγείλει τη νομοθετική ρύθμιση με την συνέντευξή του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των συνομιλιών που βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους της αγοράς, για την εθελοντική μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές μικρής αξίας.

«Εχουμε έρθει σε επαφές με όλους τους παίκτες της αγοράς και υπάρχει καλή διάθεση προς την κατεύθυνση της μείωσης για τις μικρές συναλλαγές, ωστόσο αν δεν υπάρξουν οι εξελίξεις που θέλουμε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα», ανέφερε και υπογράμμισε τη σημασία των συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ