Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια έως 5 δισ. ευρώ από χώρες της Ευρωζώνης

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή φέτος έως και 5 δισ. ευρώ δανείων που είχε πάρει από χώρες της Ευρωζώνης με το πρώτο μνημόνιο, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, δήλωσαν δύο κυβερνητικοί παράγοντες στο Reuters.

Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσαν στην Ελλάδα δάνεια ύψους περίπου 280 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχονται από τον ESM και το EFSF, με όρο την επιβολή μέτρων λιτότητας. 

Κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι σχεδιάζεται η αποπληρωμή μεταξύ 2,5 και 5 δισ. ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης, «πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό θα βοηθήσει να υπάρξει χώρος για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων χωρίς να αυξηθεί το ελληνικό χρέος και θα αυξήσει τη ρευστότητα στην ρηχή ελληνική αγορά ομολόγων. Ένας δεύτερος κυβερνητικός παράγοντας επιβεβαίωσε το ποσό και το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που τη βοήθησε ώστε να υπάρξει ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές για τις εκδόσεις ομολόγων της.

Με την προγραμματισμένη αποπληρωμή για φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 15 έως 17 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης που είχε πάρει. Το 2022, η χώρα αποπλήρωσε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και το 2023 αποπλήρωσε 5 δισ. ευρώ από δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ