Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: «Σπάει ταμεία» η Appodixi με 165.000 καταγγελίες - Ερχεται το μπόνους στους φορολογούμενους

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα επιβραβευτούν με χρηματική αμοιβή έως 3.000 ευρώ μέσω της εφαρμογής «Appodixi,» οι πολίτες που προχώρησαν σε καταγγελίες για μαϊμού αποδείξεις. Τα ποσά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι  ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν τις 3.000 ευρώ για επώνυμες καταγγελίες οι οποίες  ελέχθησαν και αποδείχτηκε ότι ήταν ορθές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ οι καταγγελίες ανέρχονται σε 165.149 καταγγελίες  εκ των οποίων 74.892 είναι επώνυμες και  90.257  είναι ανώνυμες. Όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, η αμοιβή θα καταβάλλεται με ειδική διαδικασία και μόνο εφόσον αποδειχτεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία, που κατήγγειλε ο καταναλωτής.

►Διαβάστε επίσης: Το νέο σχέδιο για την αξιοποίηση των 36.000 ακινήτων του Δημοσίου

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Πώς γίνονταν οι καταγγελίες

Ειδικότερα, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επαγγελματία, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

Οι καταγγελίες - πληροφορίες που υποβάλλονται στην πλατφόρμα διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα ανάλογα με το αντικείμενo και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση. 

Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ. 

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Από «κόσκινο» πέντε κατηγορίες υψηλού κινδύνου (για φοροδιαφυγή)

Ειδικότερα:

  • Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ.
  • Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
  • Η χρηματική επιβράβευση του παρόντος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  • Για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».
  • Για να διαπιστώσει τη φοροδιαφυγή ο καταναλωτής θα πρέπει να σκανάρει την απόδειξη μέσω της ειδική εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ και είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ