Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Η διεθνοποίηση του προβλήματος και η λήψη νέων μέτρων

Η ακρίβεια παραμένει ένα οξύτατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν έχουν επιτευχθεί ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια των τιμών στα σούπερ μάρκετ, καταλαμβάνοντας μία από τις πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την άποψη ότι παρά τις εντυπωσιακές διαπιστώσεις, απαιτείται ενέργεια. Επισημαίνουν ότι πολλές από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επίσης, υποστηρίζουν ότι η έννοια του ανταγωνισμού ενδέχεται να είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα και ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτη. Μερικοί είναι σε θέση να διαμορφώνουν τις τιμές κατά βούληση, παραβλέποντας τους βασικούς κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Αναλαμβάνει δράση ο πρωθυπουργός 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να βρει λύσεις στο δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα, επιχειρεί να το διεθνοποιήσει, φέρνοντας προ των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βέβαια πέρα από τις ενστάσεις που υπάρχουν για το αν μπορεί μία τέτοια προσπάθεια να βρει ευήκοα ώτα, χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί γόνιμος τόπος και να αποδώσουν τέτοιου είδους ενέργειες.

Η σχετική επιστολή εστάλη σήμερα Σάββατο 18 Μαίου στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ την επόμενη Παρασκευή ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί στην Βουλή συζήτηση για το θέμα της ακρίβειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται χρόνος για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την υποχώρησή του στα επίπεδα του 2% έως το τέλος του 2025.

Η τακτική που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση πριν από την κατάληξη των όποιων πρωτοβουλιών αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ελλάδα, η είναι η αύξηση της πίεσης προς τις ξένες εταιρείες, ώστε να πάψουν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «μπανανία», όπως έχει δηλώσει κατ’  επανάληψη ο πρωθυπουργός.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από έρευνες που δημοσιοποιούνται και θα αποκαλύπτουν τις τιμές που ισχύουν στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση των τελικών τιμών.

Θέσπιση μέγιστου ορίου κέρδους 

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να θεσπιστεί ένα μέγιστο όριο κέρδους για τις πολυεθνικές εταιρείες, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Παρά τις αντιδράσεις και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια ενδεχόμενη πρόθεση, αφού μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική παρέμβαση στον ανταγωνισμό, το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει ότι υπάρχουν επιπλέον εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επιπλέον, η ανάλυση των προηγούμενων τιμών και η εκτίμηση των διεθνών συνθηκών μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Εν κατακλείδι στην κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε άλλες κινήσεις με στόχο να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, παρά τις όποιες αντιδράσεις ενδεχομένως προκύψουν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ